info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strejken spridd till nya byggen

Tre Sveviaanställda på två arbetsplatser la ner sitt arbete på torsdagsmorgonen. Därmed utökades den konflikt som tidigare inneburit att några personer strejkar på ett bygge i Uppsala.

Egentligen är det, enligt Byggnads uppgifter, sju personer som berörs av det varsel som trädde i kraft klockan sex i dag, på torsdagsmorgonen. De sju är Sveviaanställda på ombyggnaden av Parteboda kraftstation i Ånge och på ett vägbygge i Kista i norra Stockholm. Fyra av dem är dock sjukskrivna eller på semester just nu. Det innebär att endast tre personer verkligen har lagt ner jobbet till följd av varslet.
Tvisten gäller att Byggnads vill ha ett kollektivavtal med det statligt ägda företaget Svevia. Företaget säger sig vara bakbundet av sitt medlemskap i Arbetsgivarverket, som begränsar rätten att teckna nya avtal.
Sedan tidigare har varsel gällande både Sveviaanställda och anställda i tre andra företag trätt i kraft på bygget av en sporthall i Uppsala. I nästa vecka utvidgas konflikten till att gälla alla Svevianställda medlemmar i Byggnads, oavsett arbetsplats. Hur många personer och byggen som berörs då kartläggs av Byggnads just nu.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strejken spridd till nya byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig