info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Straffad av arbetsgivaren

Stig Bjernby fick ingen övertidsersättning. I slutet av januari saknades 8 000 kronor i lönekuvertet.

– Det är rena bestraffningen. Det är för att jag har varit påstridig och sagt ifrån, säger Stig Bjernby.
Stig Bjernby har arbetat som anläggningsarbetare sedan 1991. Dessförinnan arbetade han som kabelreparatör på Telia, där han arbetade i nästan 30 år. För tre och ett halvt år sedan tog byggföretaget PNB över skötseln av fastigheter och anläggningar. Stigs arbete var att kontrollera Telias 125 stationer i Blekinge. Stig har vid flera tillfällen sagt ifrån på arbetsplatsen. Bland annat protesterade Stig mot att PNB har använt ett växtgift, Avans 300, utan att byggnadsarbetarna hade sprutcertifikation.
– Om man ska använda växtgiftet ska det finnas skyddskläder. Men vi har varken haft munskydd eller handskar, säger Stig Bjernby.
I början av oktober förra året blev Stig omplacerad. I stället för att kontrollera stationerna blev hans arbete att köra omkring för att leverera olika saker.
– Det var ett skruttjobb, säger han.
Stig arbetade ofta efter ordinarie arbetstid och skrev upp övertidsersättning som vanligt. Men när lönen kom i slutet av januari fanns inte övertidsersättningen med. 8 000 kronor fattades i lönekuvertet.
Stig kontaktade först Byggnads i Blekinge och sedan Byggnads i Malmö. För några veckor sedan gjorde Byggnads i Malmö en överenskommelse med PNB. Stig fick sina övertidspengar.
– Vi har påtalat för företaget att man inte får göra på det sättet. Det går inte att skicka ut folk, om man inte får ersättning, säger Lars Svensson, ombudsman på Byggnads i Malmö.
I överenskommelsen med PNB ingår också att Stig får
ersättning för sveda och värk. Han är uppsagd från PNB från och med sista mars. Han får lön, men behöver inte gå tillbaka till arbetet.
– Stig har inte behandlats på bästa sätt. Det finns ingen anledning att han ska gå och lida på arbetsplatsen, säger Lars Svensson.
PNB säger att uppsägningen beror på arbetsbrist. Stig är övertygad om att företaget inte vill ha honom. Han anser att uppsägningen, omplaceringen och avdrag av övertidsersättningen är bestraffningar för att han har sagt ifrån.
– Det står i PNB:s arbetsmiljöpolicy att man ska främja arbetsglädje, välbefinnande och utveckling. Men det tycker jag inte att de har visat.
I stället har de tryckt ned mig i skorna, säger Stig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Straffad av arbetsgivaren

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig