info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stort bud på maskinjätten – kan säljas för 6 miljarder

En ledande aktör på maskinuthyrningsmarknaden säljs sannolikt till ett nederländskt bolag.

Ännu en stor affär är på gång i uthyrningsbranschen. Foto: Pressbild Cramo

I somras blev det klart att finsk-svenska maskinuthyrningsjätten Ramirent går samman med franska Loxam i en affär värd 10,4 miljarder kronor. Nu säljs troligen också den andra ledande aktören på nordiska rentalmarknaden, finska Cramo. Nederländska Boels kom i veckan med ett bud på motsvarande cirka 6,3 miljarder kronor för Cramo.

Cramos styrelse föreslår enhälligt att aktieägarna accepterar budet. Vd:n Leif Gustafsson säger att sammanslagningar är en trend på marknaden.

Läs också Drabbade av sms-konkursen: "Vi blev alla bestörta"

– Rentalsektorn är väldigt fragmenterad och det finns skalfördelar med att vara större. Vi kan till exempel få positiva inköpseffekter och förflytta utrustning efter kundens behov, säger han till Byggnadsarbetaren.

Enligt Cramo-chefen arbetar bolagen på olika sätt.

– Cramo jobbar mer med större projekt och Boels har haft fokus på mindre och medelstora kunder. Att kombinera erfarenheterna från båda bolagen kommer att komma kunderna till nytta, säger Leif Gustafsson.

Det återstår att se vad förändringen av marknaden innebär för svenska maskinentreprenörer. ”När antalet hyrfirmor minskar kan det innebära att de närmar sig en marknadsdominans och det därmed kan bli svårt att prisförhandla”, skriver tidningen Maskinentreprenören i en analys. Men ökade muskler kan också ge pressade priser och därmed påverka utpriset till hyrkunderna, konstaterar tidningen.

Leif Gustafsson säger till Byggnadsarbetaren att han inte ser några förändringar i pris mot kund i och med affären.

– Vi kommer att fortsätta erbjuda värdebaserade lösningar som ger den kundnytta kunden strävar efter.

Men kan du utlova att det inte blir några höjningar?

– Sammanslagningen i sig ger inga prisökningar, sedan finns alltid en marknad som man måste anpassa sig till, när det gäller exempelvis inflation och kostnadsökningar.

Cramos aktieägare ska nu ta ställning till budet, vilket väntas ta omkring sju veckor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stort bud på maskinjätten – kan säljas för 6 miljarder