info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Störst risk skadas för träarbetare

Byggnadsträarbetare löper störst risk att skada sig allvarligt på jobbet av alla yrken. Det visar en ny rapport från Afa Försäkring. Samtidigt har olycksrisken ökat också för andra byggyrken.

Risken att drabbas av allvarliga arbetsolyckor och skador ökar. Både i byggbranschen och i andra branscher. Det visar Afa Försäkrings årliga rapport ”Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro”.
Byggnadsträarbetare toppar listan över allvarliga skador både för män och kvinnor för 2012 och det har varit en stadig ökning. Bland männen anmäldes 556 skador och det innebär ett snitt på nära tolv skador per 1 000 sysselsatta. Det är en ökning från nära nio skador per 1 000 sysselsatta 2009.

Vanligt med fall och verktygsolyckor

– Vi vet inte vad ökningen beror på. Men vi kan konstatera att det är vanligt med fallolyckor och skador av maskiner bland träarbetarna, säger Thomas Åkerström, analytiker och statistiker på Afa.
Också andra byggrupper löper stor risk att skada sig allvarligt. Följt efter brandpersonal som ligger tvåa, kommer golvläggare och därefter andra grupper inom betong, -bygg och anläggningsarbete. Också i de grupperna har det skett en ökning av skaderisken

Yngst och äldst mest drabbade

I byggbranschen är det de yngsta och de äldsta som drabbas mest av skador.
-Det handlar om yngre upp till 25 år och äldre över 55 år. Det kan vara att de yngre ännu inte fått in rutiner för arbetet och en bidragande orsak till att äldre skadas kan vara att de får en sämre reaktionsförmåga med åren, säger Thomas Åkerström.
Statistiken över risken att skada sig bygger på arbetsskador som lett till mer än 30 dagars sjukfrånvaro eller där den skadade fått en bestående funktionsnedsättning.
I början av 2000-talet var det en nedåtgående trend av skador och olyckor, sett till hela arbetsmarknaden. Men trenden vände 2010 och därefter har det skett en ökning av riskerna att skada sig allvarligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Störst risk skadas för träarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig