info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Storbyggaren i konkurs – slår hårt mot lokala byggfirmor

Totalt 100 fordringsägare kommer att drabbas efter Byggentreprenad i Jämtlands konkurs. Många av dem är små byggbolag,

Byggentreprenad i Jämtland har skulder på 42 miljoner kronor. Det visar konkursbouppteckningen. Flera små lokala förtag i byggbranschen kommer inte få betalt för utfört arbete. Foto: Mostphoto

Det är Östersunds Posten som skriver om konsekvenserna av Byggentreprenad i Jämtlands konkurs. Företaget ställde in betalningarna i oktober. I början av veckan skedde ett så kallat edgångssammanträde i Östersunds tingsrätt där man fastslog bouppteckningen för konkursboet. Resultatet visar att Byggentreprenad i Jämtland hade skulder på 42 miljoner kronor när de gick i konkurs. Samtidigt hade de endast tillgångar på 1,1 miljoner kronor.

– I dag är min bedömning att de oprioriterade fordringsägarna inte får några pengar, säger konkursförvaltaren Torbjörn Pettersson, till Östersunds Posten.

Cirka 100 företag ha krav på Byggentreprenad i Jämtland. Bland dem finns många lokala byggfirmor, installationsföretag och bygghandlare som utfört tjänster eller sålt material till bolaget. Flera har krav på omkring en miljon kronor. Det lokala företag med störst fordran är Byggnadssnickerier i Krokom som riskerar att förlora 1,7 miljoner kronor i konkursen.

Byggentreprenad i Jämtland har under flera år vuxit kraftigt. Både när det gäller antalet anställda och omsättningen. Under 2018 landade omsättningen på 82 miljoner kronor. Året därpå på 125 miljoner kronor. Så sent som 2019 blev företaget uppmärksammat som ”Gasell” av Dagens industri som varje år lyfter fram ”Sveriges mest framgångsrika företag”. Orsaken att de nu går i konkurs är enligt ägaren inte brist på jobb utan att det ekonomiska inte gått ihop.

Ett företag som drabbats är Residens Kap i Kälarna. Ägaren Dennis Ålander är kritisk mot att Byggentreprenad i Jämtland fortsatte att lägga ut jobb på andra bolag trots att de måste varit medvetna om de ekonomiska problemen.

– Det är en katastrof. Det är jättejätteilla, säger ägare Dennis Ålander, till Östersunds Posten och fortsätter:

– Med det skuldberget borde man ha förstått redan halvvägs vad som höll på att ske. Det skulle ha besparat oss mycket ifall bolaget skulle ha slutat beställa tjänster.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Storbyggaren i konkurs – slår hårt mot lokala byggfirmor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig