info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnads v19 980×240 v19

Storbanker skärper krav på byggbolag – ska stoppa byggkriminella

Sju banker gör gemensam sak och skärper villkoren vid kreditgivning i byggbranschen. Målet är att komma åt osund konkurrens, kriminalitet och hindra att arbetare utnyttjas.

Bankerna skärper kraven på kontroller för att hindra ekonomisk brottslighet på byggen. Foto: Privat

Gång på gång har byggbranschen uppmärksammats för kriminalitet och att människor utnyttjats som arbetskraft.
Nu agerar sju banker för att stoppa fusket redan vid finansiering av byggprojekt. Bankerna är: Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB, Sparbankerna och Swedbank. 

De har kommit överens om nya gemensamma riktlinjer som innebär att man i kreditprocessen ökar kravet på bygg- och fastighetsbolag. Målet är att se till att den som lånar pengar har kontroll över produktionen och vilken arbetskraft som används i alla entreprenadled. Även underleverantörerna som anlitas ska leva upp till kraven.

– Tillsammans med byggbranschen stärker vi med detta initiativ vårt bidrag till att minska riskerna för ekonomisk brottslighet i byggprojekt och på byggarbetsplatser, säger Klas Danielsson, SBAB:s vd i ett pressmeddelande.

De nya riktlinjerna kommer att genomföras hos respektive bank under hösten 2021. De hårdare villkoren gäller flera områden.

– Kraven innebär bland annat att alla personidentiteter och arbetsgivarsamband på en byggarbetsplats måste säkerställas via systemlösningar och att digital rapportering sker till banken, att underentreprenörer på en byggarbetsplats ska vara föranmälda och kontrollerade samt att kredittagaren ska kunna genomföra kontroller av sådant som skalskydd och arbetsmiljö på arbetsplatsen, säger Klas Danielsson.

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v19

Du läser: Storbanker skärper krav på byggbolag – ska stoppa byggkriminella