info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stor olycksrisk för hemmafixare

Att bygga om själv hemma är högrisk. Medelålders män råkar ut för flest skador vid gör det själv-jobb. De faller, klämmer och hugger sig, visar en ny studie.

2011-2012 skadades i genomsnitt nära 18 000 personer per år vid gör-det-självarbeten, som reparationer, underhåll och byggnationer. Det visar en undersökning gjord av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Siffrorna bygger på material från akutsjukhus.De allra flesta som skadas, 86 procent, är män och majoriteten av dem är medelålders. De klämmer, hugger, skär och sågar sig. Både män och kvinnor tappar tunga saker som brädor och slår sig med hammare och släggor.

Vanligt med sågolyckor

Att skada sig på verktyg och maskiner var vanligast. Hemmafixarna fick oftast sina skador av sågar, som kap- och byggsågar, cirkelsågar, sticksågar, med mera. Hemmafixarna skadades också av vinkelslipar och rondeller, av knivar och yxor. Det är också vanligt med skador av olika typer av bygg- och konstruktionsmaterial.

600 fall från tak

Fallolyckor var vanliga. Varje år föll i genomsnitt cirka 2 000 personer från stegar vid den här typen av jobb, Nästan 600 föll från tak och 300 från byggnadsställningar.
Trots de många skadorna har de som skadats vid hemmafixande minskat.
– 2008 till exempel, var olyckorna bland hemmafixarna 25 500, så det går neråt. Kanske kan rot-avdragen ha lett till att fler av jobben görs av yrkesfolk istället för av hemmafixare, säger Jan Schyllander, utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stor olycksrisk för hemmafixare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig