info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stoppat bistånd hotar facklig utveckling

- Det blir svårare att öka medlemsaktiviteten som vi planerat, säger Mikhail Kartashev på ryska Byggfacket, efter beskedet att den svenska regeringen har beslutat att stoppa stödet till fackligt bistånd i Ryssland.

Regeringen har beslutat att ändra reglerna för biståndsorganet Sidas stöd till fackligt bistånd. Förändringen innebär bland annat att stödet till fackliga projekt i Ryssland fasas ut till 2010.
Byggnads stödjer, sedan 1999, ett fackligt utvecklingsprojekt i Ryssland. Hittills har stödet mest gått till utbildning av organisatörer. Under 2004 fick 400 fackligt aktiva, i fem av 19 regionala avdelningar, en grundutbildning med hjälp av pengar från Sverige. De nyutbildade leder sedan själva studieprojekt i sina företag och byggfackets regionala organisation. Det svenska stödet var 2004 en miljon kronor varav 700 000 kom från Sida och resten från Byggnads.

– Innan projektet drogs igång var 15 procent av de anställda på ett företag i Samara medlemmar i facket. Nu har anslutningsgraden ökat till 80 procent, berättar Mikhail Kartashev, internationell sekreterare på ryska byggfacket. Exemplet är ett av flera som han framhåller för att visa på ett konkret resultat av det fackliga bistånd som nu dras in.
Han är besviken men säger att beslutet var förutsägbart med tanke på att Sverige fått en ny regering.
– Det blir svårare att fortsätta driva projektet men vi kommer ändå att gå vidare, säger han.

Christer Wälivaara, internationell sekreterare på Byggnads, är mer kritisk.
– När regeringen stoppar biståndet till Ryssland tittar de bara på landets ekonomi, utan att ta hänsyn till regionala skillnader och inkomstklyftor. Det är förödande, säger han.
– Byggnadsarbetarna är tyvärr inte bland de 15 procent av den ryska befolkningen som kunnat dra nytta av den ekonomiska utvecklingen i landet, säger han.
– Tvärtom, behovet av organisering för att få upp lönerna och påverka de usla arbetsvillkoren är enormt. Regeringens beslut riskerar att förstöra en investering i facklig utveckling som vi satsat i sedan 1999.

Under 2007 minskas stöd till organisationsbistånd i Ryssland med 25 procent, ytterligare 40 procent tas bort 2008 och 2010 ska det vara helt avvecklat. Christer Wälivaara framförde sin kritik mot avvecklingen vid ett möte på utrikesdepartementet i början av januari. Han fick dock inga signaler om att de ansvariga lät sig påverkas.
– Vi hade tänkt flytta fokus i projektet till att satsa på utbildning av unga byggnadsarbetare. Vår ambition är att fortsätta satsningen men det kräver att vi hittar annan finansiering, säger Mikhail Kartashev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stoppat bistånd hotar facklig utveckling

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig