info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp mot svetsning i rör

Arbetsmiljöverket är kritiskt till att trånga rör svetsas inifrån. "Arbetet är extremt" menar en inspektör, som förbjudit svetsning inifrån på ett bygge i Stockholm.

Arbetsmiljöverket har lagt ett tillfälligt förbud mot svetsning av rör, som sker inifrån, på ett bygge i Sundbyberg i Stockholm där Sveab är entreprenör. Anna-Karin Nordlund, inspektör på Arbetsmiljöverket, menar att arbetet är extremt påfrestande för svetsarna eftersom rören bara är 0,8 till en meter i diameter.

Vill få bort svetsarbeten inne i rör

– Det handlar om väldigt trånga rör och en ergonomisk arbetssituation som medför enorma påfrestningar på nacke, axlar och armar, säger hon. Anna-Karin Nordlund vill helst se att svetsarbeten inte görs inuti rör. Istället borde alla svetsningar göras utanpå röret.
– Vår bedömning är att det här jobbet går att göra utanpå röret, säger hon. På Sveab säger man att man har gjort som Arbetsmiljöverket krävt, och skickat in en arbetsberedning till verket där man förklarar hur arbetet utförs och att rätt säkerhetsutrustning används.

”Tycker inte jobbet är extremt”

Leif Wennerström, vice vd och arbetschef på Sveab, säger till Byggnadsarbetaren att:
– Vi måste slutföra jobbet och vi kommer att fortsätta svetsa rören inifrån. Arbetsmiljöverket kanske tycker att det är ett extremt jobb, men det tycker inte jag, säger han.
Leif Wennerström menar att om man vill göra någonting åt rören är det projektörerna man ska prata med, eftersom det är de som bestämmer vilka rör som ska användas.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp mot svetsning i rör

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig