info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stopp lagt mot skiftarbete

Byggnads har lagt ett skyddsombudsstopp för skiftarbete på ett bygge i Stockholm, på grund av risken att byggnadsarbetarna ska drabbas av ohälsa.

-Det är absolut inte befogat och forskning visar att det är större risk för både olyckor och sjukdom vid skiftgång, säger Byggnads regionala skyddsombud Tomas Kullberg.
Det stopp som nu lagts kommer att prövas av Arbetsmiljöverket. På måndag träffas bland annat representanter för arbetsgivaren, facket och verket för att diskutera frågan.

Har begärt skiftgång

Det handlar om en arbetsplats vid Sveavägen i centrala Stockholm.
Arbetsgivaren Contiga, som ansvarar för stommontaget, har där begärt att få köra skiftgång. Vid skiftgång under längre tid än fem veckor finns en förhandlingsskyldighet mellan fack och företag.
Men Tomas Kullberg motsätter sig det mot bakgrund av byggnadsarbetarnas hälsa och tycker att andra aktörer i byggkedjan ska ta större ansvar för förseningar som skett.
Han berättar att på grund av problem med grundförstärkning och rivning av delar av fastigheten har bygget blivit sju månader försenat. Därför vill entreprenören Skanska att underentreprenören Contiga ska forcera bygget.
– Rätten att kräva detta finns inskrivet i entreprenadavtalet mellan bolagen, säger han.

Bättre skjuta fram inflyttning

Men Tomas Kullberg tycker det är bättre att flytta fram inflyttningen än att forcera bygget. Samt pekar på att alla aktörerna i kedjan, från beställare till entreprenörer, har ett ansvar för byggnadsarbetarnas arbetsmiljö.
– Det är inte rimligt att utsätta arbetarna för en risk, säger han.
Den planerade skiftgången innebär kvällsarbete till som senast till klockan 22.00.
Hans Åhman arbetsmiljöingenjör på Contiga säger att företaget nu avvaktar mötet med Arbetsmiljöverket. I övrigt vill han i nuläget inte kommentera ärendet.
Mia Trahn, presstalesperson på Skanska, hänvisar till Contiga.
– Ingen i vår skyddsorganisation känner till något om detta, vare sig vår produktionsledare eller skyddsombud på plats, säger hon.
De aktuella arbetena kommer att ske längre fram, i januari, enligt Skanska.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stopp lagt mot skiftarbete

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig