Stopp för lärlingar i byggföretag
Arbetslösheten bland lärlingar har stigit snabbt under vintern och våren. Till sommaren slutar en ny kull gymnasielever sina byggutbildningar. Parterna på arbetsmarknaden försöker hitta vägar att hjälpa alla dem som behöver lärlingsplats. Därför vill Byggnads och Sveriges Byggindindustrier att företagen ska anställa lärlingar för kortare perioder. En normal lärlingsanställning brukar vara i cirka 2,5 år.
Byggnads, Seko, Byggindustrin och Maskinentreprenörerna kom nyligen överens om att tillåta anställningar på mellan två veckor och fyra månader, utan krångliga dispensansökningar.
Men överenskommelsen tycks inte ha ökat antalet nya lärlingsplatser. Det visar Byggnadsarbetarens rundringning bland de fem största entreprenadföretagen, Skanska, NCC, Peab, JM och Veidekke. Särskilt i de regioner där det skett uppsägningar, har storföretagen dragit ner antalet nya lärlingsanställningar till noll, eller till ett minimum.
På NCC Construction Region Syd har man sagt upp 40 snickare och 10 trälärlingar.
– Vi brukar ta in nya lärlingar till sommaren. Men i år är det fortfarande osäkert om vi överhuvudtaget ska göra det, säger Anders Ljung, personalman på NCC Construction Region Syd.
På JM är tongångarna desamma som på NCC. Företaget har nyligen sagt upp 11 yrkesarbetare och 2 lärlingar.
– I en situation med övertalighet är det inte aktuellt att ta in nya lärlingar, säger Thomas Green, vd på JM TG Betongarbeten Produktion AB.
Uno Karlsson, personalsamordnare på Veidekke Region Väst, med totalt cirka 140 yrkesarbetare, meddelar att företaget sagt upp 25 fast anställda och 2 lärlingar under vintern.
– Nej vi tar inte in några nya. Vi har inte ens full sysselsättning för våra egna. De är hempermitterade.
Sveriges Byggindustrier har skrivit under överenskommelsen om så kallad ”kort lärlingsanställning”. Tanken med avtalet var att få fram fler lärlingsanställningar.
Varför gör ni överenskommelser som inte fungerar i praktiken?
– Företagen har en knepig sits. Igångsättande av nya bostäder i Göteborgsregionen har till exempel minskat med 50-60 procent mellan 2007 och 2009. Då handlar det främst om att rädda det egna bolaget. Men det här är bara en av flera åtgärder. Det behövs många olika aktiviteter för att få fram platser. Lärlingsbyggen är en annan idé, säger Andreas Brendinger, ordförande i Byggnadsindustrins yrkesnämnd.
Skanska är det enda bolag i vår rundringning som fortsätter att anställa lärlingar, trots lågkonjunktur. Skanska Hus i Göteborg har totalt sagt upp 46 anställda, men anställer sex nya lärlingar i juni.