info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stekhett på jobbet – detta har du rätt till

Hetta och sol på bygget. Risk för vätskebrist och att bränna dig. Något krav för att stå för solkräm har arbetsgivaren inte, däremot finns en hel del annat chefen måste tänka på.

Du har rätt till vatten och skydd under heta dagar. Foto: Mostphotos

När temperaturerna rusar uppåt finns det risk för utmattning och uttorkning. Precis som i alla andra situationer ska arbetsgivaren se till att du inte tar skada.

– Varje jobb ska alltid riskbedömas, det gäller även arbete i hetta och sol, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.

Hetta är inte bara jobbigt utan också en fara på jobbet. Det innebär en ökad olycksrisk, man riskerar att bli mer ouppmärksam och att jobba i stark värme är också en fråga om en stark fysisk belastning med extra påverkan på hjärtat.

Det finns inga gradtal för hur varmt det får vara på jobbet. Däremot ska jobbet anpassas efter varje person.

– Efter att arbetsgivaren gjort sin generella riskbedömning av arbetet måste varje individ få sätta nivån för vad man pallar. Olika arbetsuppgifter innebär ju olika utsatthet, säger Ulf Kvarnström.

Står du till exempel i en grusgrop och jobbar med formning är du i regel mer exponerad än om du står på ett betongvalv. Sanden drar åt sig mycket värme och då finns det en stor uttorkningsrisk.  Fasadarbete är också utsatt. Om du jobbar med murning eller putsning eller är ställningsbyggare som jobbar vid fasader kan det inte sällan bli uppemot 50-60 grader varmt.

Har du varit med om att att man stoppat jobb på grund av hetta?

– Nej det har jag inte hört om. Ofta löser man detta med hetta och sol med solskydd eller med tätare raster då man kan gå in i skuggan och dricka. Arbetsgivaren har en skyldighet att tillhandahålla olika väderskydd, tekniska lösningar som till exempel solskydd: solbarriärer mot sol och värme, säger Ulf Kvarnström.

Kan man begära att arbetsgivaren tillhandahåller solkräm?
– Nej, så långt sträcker sig inte rätten men däremot har vi gått ut med att arbetarna ska få klädsel och utrustning som är heltäckande.

Vem ska du vända dig till om du tycker det är för varmt?
– Man ska alltid börja med arbetsgivaren, om det inte funkar ska du gå vidare till skyddsombudet.

Friskt vatten är livsviktigt heta dagar. Alla byggnadsarbetare på alla arbetsplatser har rätt till fräscht vatten enligt kollektivavtalet.

Finns det inga vattenledningar till din arbetsplats, ska du få fräscht dricksvatten på annat sätt, till exempel genom vattendunkar som körs ut.

Här är några råd vid arbete i sol och hetta:

  • Byt till andra arbetsuppgifter
  • Prioritera arbete i skugga vid stark sol
  • Ta tätare pauser
  • Förskjut om möjligt arbetstiden under dagen
  • Använd så svala kläder som möjligt
  • Ta täta vattenpauser

Källa: Arbetsmiljöverket, Ulf Kvarnström, Byggnads

Läs mer om Arbetsmiljöverkets rekommendationer vid värme

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stekhett på jobbet – detta har du rätt till

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig