info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ständig smärta i sju år – då fick han tips som gav honom pengar

De har skadats i jobbet men vet inte om att de kan söka livränta . Takläggaren Kristian Hermansson var en av dem.
– Livräntan gör att jag inte ständigt måste oroa mig för ekonomin.

Takläggare Kristian Hermansson fick diskbråck av jobbet. Sedan dess har han haft svåra smärtor. Foto: Privat

Kristian Hermansson från Lilla Edet har kämpat i över sju år. Han var bara 31 år då han fick diskbråck efter att i fyra månaders tid ha burit tungt på ett skarpt lutande tak. Sedan dess har han gått igenom två operationer och testat sig fram mellan olika jobb. Han har hankat sig fram på sjukpenning och a-kassa och har blivit utförsäkrad två gånger. De ständiga smärtorna är kvar.

För att ta sig fram krävs smärtlindring och kryckor.

– Jag har verkligen kämpat för att komma framåt. Utbildade mig till arbetsledare i två år, har jobbat på kontor. Men det fanns inga arbetsledarjobb då jag var klar och när jag satt på kontor fick jag till slut så svåra smärtor att jag inte kunde sitta längre.

Men sedan oktober känner han trots allt ett större lugn.

– Jag fick nyligen veta att livränta fanns och sökte. I oktober kom beslutet. Det innebar en så stor lättnad, att inte behöva tänka på ekonomin hela tiden men också ett erkännande av att min skada orsakats av jobbet. Nu vill jag berätta för andra skadade att möjligheten finns och att de inte ska ge upp, säger han.

Kristian fick kännedom om ersättningen då han mötte Morgan Karlsson, ombudsman på Byggnads Väst som tidigare jobbat med försäkringsfrågor. I sin nya roll jobbar han med rehabilitering och arbetsmiljö och möter ofta byggnadsarbetare som inte känner till att livränta finns.

Det kan handla om stora summor

– Jag försöker informera alla jag träffar på om möjligheten och det har lett till att flera har sökt. Det kan handla om stora summor, särskilt om du uppfyller villkoren för att få  ersättning retroaktivt, från dagen du skadades. Jag har sett utbetalningar på mellan 50 000 och 800 000 kronor. Det kan vara skillnaden mellan att kunna bo kvar i sin gamla bostad eller inte, säger han.

Byggnadsarbetare drabbas ofta hårt ekonomiskt när de tvingas byta bana. Då kan man, i likhet med Kristian, söka livränta hos Försäkringskassan. Den ersätter mellanskillnaden mellan din gamla lön och den nya lönen eller din a-kassa.

Det finns ett tak. I år kan man som mest få totalt 362 250 kronor. Men för den som jobbar på företag med kollektivavtal och omfattas av AFA Försäkring finns möjlighet till en ytterligare utfyllnad upp till gamla lönen.

Jag kom inte rätt från början men gav inte upp

Sedan beskedet kan Kristian Hermansson se lite ljusare på framtiden.

Beslutet om livränta gäller i hans fall också retroaktivt, från då skadan uppstod 2015. Det gäller till i början av 2023. Då vet han förmodligen mer om hur det går med fortsatt jobb.

Till kollegor med samma erfarenhet vill han säga:

– Jag kom inte rätt från början men gav inte upp. Ta hjälp av andra, som facket. Om Byggnads inte tipsat och hjälpt mig hade jag förmodligen aldrig sökt. Och kontakta specialister som de på arbets- och miljömedicin så du får rätt bedömningar. Det kan vara avgörande för vilket beslut du får.

En ordentlig utredning av skadan är viktig. Inför ansökan fick han hjälp av en handläggare på Byggnads att göra en egenremiss till Arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs mer om livränta på Försäkringkassans webb om hur du söker och vad som gäller.

Vill du läsa fler artiklar om försäkringar.
Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.

Fakta: Livränta
  • För att få livränta måste du ha en godkänd arbetsskada som kommer att påverka din inkomst minst ett år framåt.
  • Hur mycket du får beror på hur nedsatt din arbetsförmåga är. Du kan som mest få livränta med 7,5 prisbasbelopp, vilket motsvarar 362 250 kronor för år 2022, drygt 31 000 kronor i månaden.
  • Den som omfattas av AFA Försäkring kan även få en ytterligare utfyllnad mellan den gamla och nya lönen.
  • Om du har en livränta som inte är tidsbegränsad så kan du få den längst till och med månaden innan du fyller 65 år.
  • För den som fyllt 60 år är det enklare att få livränta.
  • Läs mer om vad som gäller.
Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ständig smärta i sju år – då fick han tips som gav honom pengar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig