info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Stämmer sina egna arbetare

Byggföretaget Kormal stämmer sina egna arbetare för sabotage – i hemlandet Polen för en bro byggd i Sverige. Ett helt unikt agerande, enligt Byggnads, som tror att stämningen är ett hot för att få arbetarna att backa från ett lönekrav.

Våren 2010 började det polska företaget Kormal, som underentreprenör åt Peab, att bygga en bro på väg 31 mellan Jönköping och Nässjö. Enligt Johan Landin, Arbetschef på Peab, gick arbetet bra tills bron skulle gjutas. – Det var så stora gjutsår i bron att det inte var någon mening att laga den, säger han.
Istället fick Kormal riva hela bron och bygga upp den på nytt, ett arbete som beräknas vara klart i vår. Nu skyller Kormal på sina anställda och anser att de med vilje gjort ett dåligt jobb. Företaget hotar att stämma de anställda för sabotage i hemlandet Polen.

Byggnads: ”Kormal har dubbla avtal”

Innan gjutsåren uppstod hade Byggnads avdelning i Jönköping fått kontakt med några av byggnadsarbetarna på Kormal. Då kom det fram att Kormal hade dubbla löneavtal och inte betalade ut helg- och övertidsersättning. Kormal har tidigare tecknat ett kollektivavtal med Byggnads i Norrköping, med en lönenivå på runt 160 kronor i timmen. Men de polska byggnadsarbetarna vittnar om löner på omkring 70 kronor i timmen.
Stefan Stavander, ombudsman på Byggnads i Jönköping, tror att stämningen som Kormal hotar byggnadsarbetarna med är ett svar på Byggnads lönefordran mot företaget, som gäller den obetalda helg- och övertidsersättning.
– Vi fick höra att en representant för Kormal hade kontaktat killarna och sagt att om ni inte får Byggnads att dra tillbaka sin lönefordran kommer vi stämma er för att bron var tvungen att rivas.
Mikolaj Kosieradzki, tolk på Byggnads, har varit i kontakt med de polska byggnadsarbetarna.

Stämmer anställd på 60 000 kronor

– En av byggnadsarbetarna har fått en kallelse till domstolsförhandling i Warszawa. Kormal vill ha närmare 60000 kronor av honom för skadorna på brobygget i Jönköping. Fyra byggnadsarbetare har fått information om att de kommer att bli stämda, säger Mikolaj Kosieradzki.
I Sverige företräds Kormal av Tadeusz Iwanowski, som arbetar på Svensk-Polska Handelskammaren. Till Byggnadsarbetaren säger han att han i nuläget inte vill kommentera konflikten med Byggnads.
– Vi befinner oss i ett känsligt läge. Vi vill inte ge några kommentarer till en artikel som kan bli en del av ett spel, säger han.

”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Mattias Landgren, chefsjurist på Byggnads, har aldrig varit med om att ett företag som beter sig som Kormal.
– Jag har aldrig under mitt yrkesverksamma liv stött på en arbetsgivare som gör som Kormal. Det är helt unikt om de nu går vidare med detta i polsk domstol, säger han.
Mattias Landgren menar även att Kormal inte kan stämma arbetarna för att bron var tvungen att rivas. Det vore ett avtalsbrott, menar han.
– Kollektivavtalet säger att om man kan bevisa att arbetstagaren varit vårdslös måste den anställde åtgärda felet, men han eller hon blir inte skadeståndsskyldig.
Men Kormal väljer ändå att stämma byggnadsarbetarna i polsk domstol, vad kan Byggnads göra?
– Det blir ytterst ett styrelsebeslut om man ska ge rättshjälp till byggnadsarbetarna för en process i Polen. Men jag menar att den polska domstolen måste följa vad som står i kollektivavtalet. Avtalet går i det här fallet före vad som står i den polska lagen, säger Mattias Landgren.
När denna artikel skrivs pågår fortfarande förhandlingar mellan Byggnads och Kormal. Om inte Kormal betalar lönefordran sätter Byggnads företaget i en indrivnings blockad.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Stämmer sina egna arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig