info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningsmontör föll tolv meter vid inspektion – skadades allvarligt

En ställningsmontör i 50-årsåldern skadades allvarligt vid en fallolycka i Landskrona. Han föll cirka tolv meter. Det var fjärde fallolyckan i Skåne på två dagar.

Ställningsmontör svårt skadad i Skåne
Vid Landskrona museum föll en ställningsbyggare från hög höjd i fredags. Foto: Mostphotos/privat

Vet du mer? Tipsa Byggnadsarbetaren!
red@byggarb.se, 072-215 83 36

Fredagens fallolycka inträffade under byggarbeten vid Landskrona museum där en tak- och fasadrenovering ska ske. Den skadade mannen är monterande arbetsledare och anställd av Sydställningar i Sölvesborg. Enligt uppgifter var fallet cirka tolv meter.

Jonas Möllebro är vd.

Vad hände?

– Vi vet inte exakt vad som hände. Personen som var uppe skulle göra en inspektion av ställningen inför kommande åtgärdsjobb. Han befann sig på en färdig ställning som var överlämnad och klar.

Hur kunde han falla?

– Vi utreder det. Men det var inte ett fall på tolv meter rakt rätt ner, för det var saker som fångade upp, det var ju en inklädd ställning. En teori är att han kan ha fångats upp av väven vid fallet.

Hur är hans tillstånd nu?

– Han är allvarligt men inte livshotande skadad. Vi har besökt honom på sjukhus och kunnat prata med honom. Vi stöttar honom och hans kollegor som var på plats.

”Väldigt olyckligt”

Michael Berg är personal- och arbetsmiljöchef på Byggmästar´n i Skåne som är huvudentreprenör och samordningsansvarig, Bas U, på arbetsplatsen. Då det gäller orsaken till olyckan hänvisar också han till de olycksutredningar som pågår.

– Det är väldigt olyckligt, det är alltid en tragedi när det går så här illa. Både våra egna anställda och övriga på bygget är väldigt tagna av det inträffade, säger han.

Krishantering inleddes efter olyckan.

Ställningsmontör svårt skadad i Skåne.
”Ofta händer olyckor när man avviker från rutinerna” säger Robert Nilsson på Byggnads Skåne. Foto: Byggnads

Frakturer

Robert Nilsson är arbetsmiljöansvarig på Byggnads Skåne. Han är bedrövad över att ännu en allvarlig fallolycka har inträffat i hans region.

– Jag har fått veta att montören har fått flera allvarliga frakturer.

Vad vet du om olyckan?  

– Som jag uppfattade var det flera företag inblandade. Något hade gått fel med material som skulle lastas in, det hade påverkat infästningarna på ställningen och därför kallades ställningsföretaget dit. När montören kom upp på ställningen för att kontrollera detta ska han trampat igenom och fallit.

Bara dagen innan hade Robert Nilsson fått larm om tre fallolyckor inrapporterade från byggen i Skåne. Han var själv ute på en av dem. Två handlade om fall vid takarbeten och den tredje om fall från ställning. Olyckorna har inträffat i vid takarbete på en golfklubb i Billesholm, samt på arbeten i Hörby och Malmö.

– Jag har pratat med en av de skadade från en av torsdagens olyckor. Han hade fått frakturer. I övriga fall vet jag inte hur det gått.

Kan undvikas

– Så många olyckor hade kunnat undvikas om man bara stannat upp några minuter och tänkt igenom vad man ska göra och vilka riskerna är, säger Robert Nilsson.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningsmontör föll tolv meter vid inspektion – skadades allvarligt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig