info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställningen blåste omkull

En åtta till tio meter hög byggställning i Säffle föll omkull igår eftermiddag, antagligen på grund av blåsten. Två arbetare skadades.

Ställningen stod uppställd vid Somas Instrument i Säffle. Enligt polisen var ställningen 75 till 100 meter lång och 8 till 10 meter hög. Den var förankrad vid väggen och inklädd i plastduk, men fästen lossnade och ställningen välte ut från väggen.
– Det är ett kaos, och ser helt overkligt ut. Det rör sig om ganska tjocka rör som har böjts som om de vore tunn ståltråd, sa Mikael Olsson från Räddningstjänsten till Värmlands Folkblad igår.

Två skadade

Två av arbetarna, som jobbade med fasadarbeten, tycks ha befunnit sig på ställningen då den rasade. Enligt polisens första uppgifter ska en av dem ha fått frakturer och troligen inre skador, den andre ska ha fått sårskador i huvudet. Polisen har startat en utredning om arbetsmiljöbrott.

Ställningsolyckor vanliga

Mellan 2005 och 2009 fick Arbetsmiljöverket in nästan 900 anmälningar om olyckor där ställningar var inblandade, tre av dem hade dödlig utgång. Därför granskar verket under den här hösten särskilt arbetsmiljön för ställningsbyggare. Vanligast vid olyckor där ställningar är inblandade är fall från hög höjd, att man träffas av nedrasande material eller att man trampar fel.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställningen blåste omkull

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig