info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ställer fråga till minstern

Varför görs inte fler inspektioner av allvarliga olyckor. Den frågan tänker Ylva Johansson (s) ställa till arbetsmarknadsministern med anledning av Byggnadsarbetarens granskning av Arbetsmiljöverket.

Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för socialdemokraterna, kommenterar nu Byggnadsarbetarens granskning av Arbetsmiljöverket. Den visar bland annat att verket aldrig gjorde inspektioner på plats förra året efter fyra av tio allvarliga byggolyckor.
– Efter att jag har läst de här artiklarna kommer jag nu att ställa en fråga i riksdagen till arbetsmarknadsministern, om hur hon ser på detta att myndigheten inte inspekterar fler olyckor än man gör, säger Ylva Johansson.
Fyra av tio allvarliga byggolyckor inspekterades aldrig på plats förra året. Vad anser du om det?

-Jag tycker att det är ganska allvarligt. Och när man läser artiklarna finns det uppenbarligen en kritik inom Arbetsmiljöverket där inspektörer tycker att de borde åka ut mer på olyckorna. Jag blir förvånad och undrar hur regeringen tänker om detta. Man brukar ju skryta med att det har blivit fler inspektioner samtidigt som man skurit ner på resurserna. Men nu får man kanske ytligare inspektioner istället för att göra grundligare insatser.
Tycker du att Arbetsmiljöverket ska åka ut och inspektera fler allvarliga olyckor och tillbud på plats?

-Ja, det tycker jag. Samtidigt ska man veta att det inte är jag som är expert på hur man bäst arbetar. Det måste verket själv naturligtvis göra en bedömning av. Vi politiker kan inte detaljstyra exakt hur myndigheten ska jobba, men jag tycker att kritiken som kommer inifrån myndigheten måste man ta på stort allvar. Och jag gör kopplingen till att regeringen satt arbetsmiljöarbetet på svältkur, både att man skurit ner resurserna och att man prioriterar frågorna lågt.
Blev du själv förvånad?

– Jag det blev jag faktiskt. Att det var så stor andel som inte inspekterades visste jag inte och att kritiken inifrån bland inspektörerna själva var så pass hård.
Delar du kritiken att för mycket resurser läggs på snabba kampanjinspektioner istället för på ordentliga inspektioner och olycksutredningar?

-Jag har inte den kunskapen. Men jag blir väldigt orolig för det finns alltid en risk. Man har skurit ner kraftigt på resurser till inspektioner och säger att man gör många fler. Det är klart att man undrar då är det tillräcklig kvalité i det man gör. Man ställer sig frågan; prioriterar man rätt?
Oroar det dig att de inspektioner som görs kanske inte är tillräckligt bra?

– För tredje året i rad ökar olyckorna och jag tror att det beror på de minskande resurserna till Arbetsmiljöverket, att de nästan strypt medel till arbetsmiljöforskningen och att regeringen tydligt nedprioriterar arbetsmiljöfrågorna. Generellt sett behövs en total upprustning av arbetsmiljöarbetet i Sverige.
Tycker du det är okey att arbetsgivarna svarar för en stor del av utredandet av vissa olyckor?

-Jag tycker det låter konstigt.
Vad vill socialdemokraterna göra för att inte fler ska drabbas som Tobias i artikeln?

– Vi vill ha nya resurser till Arbetsmiljöverket. Det ska inte vara en resursfråga ifall man kan åka ut och göra inspektioner på plats eller inte. Vi vill också att alla olyckor och tillbud ska rapporteras till Arbetsmiljöverket oavsett om det gäller svenska eller utländska företag. Vi vill även stärka rollen för de regionala skyddsombudens rätt att ingripa och ge mer resurser till forskningen.

Byggnadsarbetaren har sökt arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ställer fråga till minstern

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig