info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sprängsten dödade chaufför

Tingsrätten friade nyligen maskinentreprenören Rolf Graf AB efter en sprängolycka som ledde till ett dödsfall.

Det var i januari 2009 som en chaufför avled efter en olycka i Långshyttan i södra Dalarna. Peab var huvudentreprenör och maskinentreprenören Rolf Graf AB var underentreprenör på en arbetsplats där en sten skulle spräckas för att sedan transporteras bort. Rolf Graf AB informerade övriga på arbetsplatsen att hålla sig avstånd. Grävmaskinisterna uppmanades att sätta sig i sina maskiner och chauffören uppmanades att hålla sig bakom en av grävmaskinerna. En stenbit flög iväg och träffade chauffören i huvudet. Mannen avled av skadorna två dagar senare.

Rolf Graf AB som utfört spräckningen åtalades för arbetsmiljöbrott. Åklagaren ansåg att den den anställde hos Rolf Graf AB vållat dödsolyckan genom att inte följa säkerhetskraven om täckning med sprängmatta. Rolf Graf AB borde också ha sett till att ingen person befann sig närmare än 30 meter från stenen som skulle spräckas, menade åklagaren.

Falu tingsrätt ansåg visserligen att Rolf Graf AB gjorde fel när man inte använde sprängmatta. Men tingsrätten lade större vikt vid att chauffören befann sig på fel plats vid spräckningen. Åklagaren och den omkomnes familj ska överklaga domen, skriver tidningen Arbetarskydd.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sprängsten dödade chaufför

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig