info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Spik i foten – gick rakt igenom trampskyddet: "Håller inte för allt"

Det var i förra veckan som en rörmokare på en byggarbetsplats i Göteborg fick en spik långt upp i foten. Detta trots att det fanns ett trampskydd.

Skorna var helt nya och hade spiktrampskydd. Ändå slutade spiktrampet med ett besök på vårdcentalen. Foto: Privat

Skorna är av märket Jalas, modell 3018, från Ejendals.

– Spiken gick genom trampskyddet direkt. Det bara small till i foten, berättar rörmokaren.

Han fick åka hem från jobbet. Dagen efter besökte han sjukvården för att få en stelkrampsspruta. I övrigt mår han bra.

Rörmokaren berättar att han köpte skorna för 2 000 kronor och att han valde just den modellen då det finns trampskydd. När olyckan inträffade använde han skorna för tredje gången.

– Jag arbetar ändå på ett bygge och då tycker jag att man ska kunna lita på skorna och trampskyddet till hundra procent.

Nu vill han varna andra och få veta hur det är möjligt att spiken gick igenom trampskyddet.

Spiken som trängde upp i foten är 50 millimeter lång av en typ som ventilationsmontörer använder när de monterar fast isoleringsmattor på ventilationskanaler. Den har en stor skalle och är sylvass då den skjuts fast.

Juha Järvinen, produktchef på Ejendals, har tittat på rörmokarens bilder från olyckan. Han konstaterar att det är en Jalas modell 3018, en sko som ska ha både spiktrampskydd och tåhätta. Trots det har alltså en spik gått tvärs igenom sulan.

– Det är ett problem, det är inte bra alls, säger Juha Järvinen.

Han berättar att Ejendals skickar med en användarmanual till varje par skor de säljer där de informerar om att de följer en EU-standard när det gäller säkerheten.

– Vad vi lovar är att vi uppfyller de europeiska säkerhetskraven för skyddsskor. Vi redovisar tydligt hur trampskyddet testas. Många tror att de kan gå på alla spikar och att trampskyddet skyddar varje gång, men så ser inte verkligheten ut. Spikskyddet håller inte för allt och det finns ingen skyddsskotillverkare som till hundra procent kan garantera att ingen spik går igenom trampskyddet, säger Juha Järvinen.

Så man kan inte veta att skon håller om man trampar på en spik även om det finns trampskydd?

– Nä precis. Det finns många olika varianter på spikar och vi kan inte testa alla. Spiken i det är fallet är den svåraste och farligaste typen av spik man kan ha på en byggarbetsplats när det gäller trampskyddet. Den har en egen plattform, står stadigt, och är väldigt vass, säger Juha Järvinen.

På Ejendals ska man nu undersöka skorna i deras egna laboratorium för att försöka ta reda på om det finns något konstruktionsfel på skorna.

– Vi ska testa och se om allt är som det ska.

Tidningen återkommer med resultatet av testet när det är klart.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Spik i foten – gick rakt igenom trampskyddet: "Håller inte för allt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig