info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Social dumpning i EU efter Lavaldom"

Europafackets generalsekreterare John Monks är orolig för att Europadomstolens dom i Lavalmålet kommer att leda till social dumpning. Europafacket föreslår en "social framstegsklausul" som slår fast att det är förenligt med EU-rätten att ta till stridsåtgärder för att få utländska företag att följa den nationella arbetsrätten.

John Monks höll under måndagen ett anförande i Europaparlamentet där han framförde där sin oro för vad konsekvenserna av Europadomstolens dom i Lavalmålet kan leda till.
– Den fria rörligheten för tjänster har fått företräde framför våra fackliga rättigheter. Våra rättigheter har därmed nedvärderats. Det finns en bred oro i fackliga kretsar runt om i Europa som en följd av domen, skriver Svd.
Europafacket föreslår att EU tar fram en ”social framstegsklausul” som slår fast att stridsåtgärder får tillämpas mot utländska företag som bryter mot den nationella arbetsrätten, även gällande kollektivavtalens miniminivåer.
Europadomstolen dömde tidigare i år till företaget Lavals fördel i en konflikt med svenska Byggnads gällande en strid i Vaxholm utanför Stockholm. Tvisten i EU-domstolen gällde då just Byggnads rätt att ta till stridsåtgärder för att få Lavall att skriva på ett svenskt kollektivavtal. Europadomstolen, som visserligen erkänner Byggnads rätt att ta till stridsåtgärder, ansåg att blockaden i Vaxholm var olaglig och inte stod i rimlig proportion till vad man krävde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Social dumpning i EU efter Lavaldom"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig