info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickarens sorg när timmerhusen rivs – "Hade kunnat bevara 60 procent"

Byggnadsvårdaren och snickaren Benjamin Börjesson tycker att byggbranschen ska tänka om och i högre grad ta vara på äldre hus. Nyligen försökte han rädda material från ett gammalt timmerhus men det blev nej.

Byggnadsvårdaren och snickaren Benjamin Börjesson ville bevara delar av det här gamla huset utanför Kungsbacka, men byggbolaget sa nej. Foto: Privat

Benjamin Börjesson är utbildad byggnadsvårdare och bor i den lilla byn Alslöv utanför Kungsbacka. Han har eget företag och utför byggnadsvårdsjobb, oftast snickerijobb, till kunder.

I närheten av hans bostad håller det på att växa fram ett helt nytt område, där ett stort byggbolag bygger bostäder.

Under några veckors tid gick Benjamin gått förbi ett gammalt timmerhus, som visserligen var i dåligt skick, men där det enligt Benjamins öga fanns fint virke som man skulle kunna ta till vara på.

– Timmerstommen var fin, men även trägolven och pärlspontspanelen var ok. Man skulle kunna riva varsamt och ta vara på vissa delar. Det hade nog gått att återvinna cirka 60 procent av huset, säger Benjamin Börjesson.

Benjamin Börjesson ringde till byggbolaget, som äger marken och huset, och frågade om han skulle kunna riva ner huset och frakta bort det.

– Men tyvärr hade byggbolaget redan kontaktat en rivningsfirma. Det som var deras problem var att rivningsfirman skulle behöva åka tillbaks för att ta bort grunden.

Vad tycker du om det?
– Jag tycker väl att det är fyrkantigt. Att man inte kan baka in en sådan liten åtgärd som att renovera huset eller låta någon gratis ta vara på det. Jag tycker att det är ett feltänk. Man skulle kunna rädda huset och det skulle kunna kosta ungefär detsamma som att bygga ett nytt hus. Det skulle bli miljövänligt och smälta in i omgivningen.

Det är inte det enda gamla huset som rivs i Kungsbacka på senaste tiden.
– Det är sjätte eller sjunde gården som går samma öde till mötes. För tre till fyra år sedan revs ett hus i närheten. Det var också ett byggbolag som hade köpt det huset och låtit det förfalla.

Varför tycker du det är viktigt att bevara gamla byggnader?
– Det finns flera goda skäl, både miljö – och kulturhistoriska. När huset rivs så återförs koldioxiden till atmosfären. Om man hade fortsatt att renovera det så skulle man kunna binda in koldioxiden 100 -150 år till, under husets livstid. Det är dessutom flera generationer av lantbrukare som har bott på gården och det har varit ett slit att röja marken och bygga husen. Sedan så rivs det bara. Jag tycker att det är en brist på respekt för vår historia och vår miljö.

Det har byggts mycket nytt i Kungbacka på den senaste tiden.
– Kungsbacka växer så det knakar. Men jag tycker att kommunen är väldigt dåligt på att ta till vara på kulturhistoriska värden. De borde skriva in i detaljplanen att luckra upp nya byggnader med äldre befintlig bebyggelse.

Men går det verkligen att bevara allt gammalt?
– Det är väl så att alla hus inte går att bevara, men det går alltid att bevara något. Inom bilbranschen finns det väldigt starka lagar om hur mycket som ska återvinnas. Jag tycker att man skulle kunna ha ett liknande krav inom byggbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickarens sorg när timmerhusen rivs – "Hade kunnat bevara 60 procent"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig