info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickare skadad av dålig arbetsmiljö

En snickare föll från taket och bröt två revben på grund av bristande fallskydd. Nu bråkar två byggföretag om vem som är ansvarig. Ingen vill betala företagsboten på 100 000 kronor.

Inget av de två inblandade företagen vill ta på sig ansvaret för att det saknades fallskydd på arbetsplatsen i Gislaved, där byggnadsarbetaren höll på med att riva ett tak, när olyckan plötsligt var framme.

Företagsboten för arbetsmiljöbrottet är 100 000 kronor. Det ena företaget menar att byggnadsarbetaren hade hyrts in, och det andra företaget, menar att byggnadsarbetaren i själva verket var underentreprenör på bygget.

-Lagkraven är egentligen enkla. Den som hyr in arbetskraft, det vill säga den som styr och leder arbetskraften, är ansvarig för att arbetet utförs på ett säkert sätt, säger kammaråklagare Bengt Svensson som utrett olyckan.

Det företag som byggnadsarbetaren jobbade åt, hävdar att företaget hyrde ut arbetskraft och att man därmed inte har något arbetsgivaransvar. Man har nu tagit in en egen advokat, som ska gå igenom åklagarens utredning.

– De båda företagen får nu komma överens om de vill ta företagsboten, eller om tingsrätten ska avgöra om byggnadsarbetaren var inhyrd eller underentreprenör, bevisläget är sådant, att vi inte vet säkert, säger kammaråklagare Bengt Svensson.

Byggnadsarbetaren jobbar inte längre kvar på företaget.
Olyckan inträffade sommaren 2010.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickare skadad av dålig arbetsmiljö

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig