info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snickar-Jonas har vita fingrar: ”Jag kommer aldrig att bli bättre”

Om temperaturen sjunker en aning så försvinner blodet från hans händer och fingrarna vitnar.
– Varje gång jag tar i ett vibrerande verktyg blir det lite sämre, men jag har inget val, det är det här jag kan, säger snickaren Jonas Bengtsson, 41.

– Först var det lite mildare, men det har bara blivit värre och värre. När blodet försvinner har jag ingen känsel, säger Jonas Bengtsson. Foto: Privat

För ungefär tio år sedan började Jonas Bengtssons händer domna och känseln försvann. Då var han 31 år. Med åren blev det värre och värken kom.

– Först var det lite mildare, men det har bara blivit värre och värre. Smärtorna fick mig att gå till läkaren för att kolla upp vad det var, berättar Jonas.

Han var på Sahlgrenska sjukhuset och gjorde många tester. Läkaren konstaterade att han hade allvarliga nervskador eller så kallade ”vita fingrar”. Anledningen var att han arbetat med vibrerande maskiner. Läkaren uppmanade honom också att byta yrke, men Jonas arbetar fortfarande som snickare. För 3,5 år sedan sade han upp sig från ett fast jobb och startade eget.

– Jag hade en arbetsledarroll, men det var inte det jag ville göra. Jag ville inte sälja brädor, utan sätta upp dem.

Jonas berättar att han är bra på det han gör och att han ”lever sin dröm”. Men varje gång han använder ett vibrerande verktyg blir det lite sämre – och det är något han gör varje dag.

– Vid minsta lilla temperaturskillnad blir fingrarna vita och jag kan aldrig bli bättre. När blodet försvinner har jag ingen känsel, men jag är tvungen att jobba för att kunna sätta mat på bordet åt barnen, förklarar Jonas.

Under vinterhalvåret blir problemen värre och smärtan starkare. Normalt tar det någon timme innan händerna anpassar sig till temperaturen och händerna vaknar.

– Det blir sämre när jag använder tigersågen och fein, som jag måste använda varje dag för att kapa trä i hörnen. Tigersågen är hemsk.

Enligt Jonas är det många snickare som lider av vita fingrar och det finns ett enormt mörkertal i byggbranschen.

– Men det är inget det snackas om. Man ser det som en förslitningsskada. Det är bara något man accepterar i branschen.

Att få kompensation från något försäkringsbolag för den skada han fått har varit svårt.

– Det mest beklämmande är att försäkringsbolagen inte tar sitt ansvar för förslitningsskador. Jag fick en liten ersättning från AFA, men i proportion till lidandet resten av livet var det inte mycket att hurra för, säger Jonas.

Gå gärna med i Byggnadsarbetarens nya Facebook-grupp ”Arbetsmiljö på bygget” och få nyheterna i ditt Facebookflöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickar-Jonas har vita fingrar: ”Jag kommer aldrig att bli bättre”