info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Slarv med fallskydd – ska betala 50 000 kronor

Vid en inspektion förra hösten upptäcktes brister på ett bygge i Duvnäs. Det fanns risk för fall från hög höjd. Nu har Förvaltningsrätten beslutat om ett böter på 50 000 kronor.

Enligt domen ska företaget nu betala 50 000 kronor för brister i fallskyddet. Observera att detta är en genrebild. Foto: Mostphotos

Arbetsmiljöverket ansökte hos Förvaltningsrätten i Stockholm om utdömande av ett vite på 50 000 kronor då byggbolaget Rafael RB AB brutit mot ett omedelbart förbud. En ansökan som rätten nu bifallit.

Det var den 7 september förra året som Arbetsmiljöverket vid en inspektion upptäckte en bristfällig byggställning på en byggarbetsplats i Duvnäs. Företaget Rafael RB AB fick ett omedelbart förbud mot att utföra bygg- och anläggningsarbeten på arbetsplatsen om de inte åtgärdade felen. De fick samtidigt ett vite om 50 000 kronor om de fortsatte att jobba på som vanligt utan att åtgärda problemen.

Vid ett nytt besök en vecka senare kunde Arbetsmiljöverket konstatera att det fortfarande fanns risk för fall, men nu på helt nya platser på bygget. Bland annat arbetade en byggnadsarbetare på ett tak. Han hade sele på sig men ingen lina var kopplad. På ett annat tak jobbade två personer helt utan personligt fallskydd nära en takkant där det var fritt fall på fem meter.

Ställningen som hade brister vid det första besöket var åtgärdad. Men enligt domen spelar det ingen roll. Det omedelbara förbudet gäller fallskydd över hela byggarbetsplatsen under hela byggtiden. Rätten skriver i domen att det ”framgår dock att det omedelbara förbudet gäller igen om bolaget åter bryter mot villkoren. Förvaltningsrätten anser att det inte är oskäligt att meddela ett förbud med denna utformning.”

I domen motsätter sig bolaget att de ska betala något vite. De menar att den bristfälliga ställningen åtgärdades omedelbart och att inspektören kom tillbaka samma dag och godkände förbättringen. De menar vidare att ”ha ett flytande förbud känns väldigt konstigt.”

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC