info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud stoppade tyska byggskivor

Ett skyddsombud på ett bygge i Stockholm stoppade tillfälligt användningen av tyska OSB-skivor. Orsaken var att skivorna luktade starkt och arbetarna misstänkte att de var hälsofarliga.

På fredagsmorgonen la skyddsombudet ett stopp mot att använda skivorna. Stoppet låg kvar under förmiddagen.
– Vi hävde stoppet efter att ha fått garantier av leverantören, som redovisade ett säkerhetsdatablad på engelska. Enligt honom är de här inte farligare än andra skivor, säger lagbasen Leif Holmgren, på Skanskas bygge i Skärholmen.
OSB-skivor (Oriented Strand Board) är skivor som består av träfibermassa, liknande träflis. Lim finns som bindemedel och kan både innehålla isocyanater och formaldehyd. Dessa kan frigöras vid stark upphettning.
– Vi använder OSB-skivorna på arbetsplatsen fast vi egentligen inte vill. De är sämre än vanliga plyfa att jobba med och dessutom har vi varit vi oroliga för att de skulle vara hälsofarliga, säger Leif Holmgren.
På arbetsplatsen har man använt ett flertal skivor av olika fabrikat och från olika länder. Men det har funnits brister i varuinformationen. Och den information som funnits har också i allmänhet varit på engelska.

För två till tre veckor sedan fick arbetsplatsen en ny, tysk skiva, Kronoply, som gjorde att arbetarna reagerade, eftersom den luktade mycket starkare än alla andra skivor.
– Informationen vi fått har inte varit tillförlitlig och när vi fått skriven information är den på engelska. Vi ska få rätt information på vårt eget språk direkt när vi börjar jobba med grejerna. Vi måste ha en chans att bedöma om materialet är hälsofarligt eller inte, säger Leif Holmgren.
Under fredagen, efter stoppet, kom en leverantör för skivan ut och informerade.
Sedan gavs klartecken till att återuppta arbetet. Enligt Leif Holmgren ska arbetarna fortsätta ha hålla ögonen på skivorna, följa instruktioner och se till att de har god ventilation när de arbetar med dem. De aktuella skivorna används i gipsväggar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud stoppade tyska byggskivor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig