info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud polisanmält för olaga intrång – "Min plikt att agera"

Regionala skyddsombudet upptäckte farliga fel på bygget. Byggherrens svar: en anmälan till polisen för olaga intrång. Frågan ska nu utredas av åklagare.

Anders Karlsson, Byggnads Väst. Arkivbild Foto: Julia Sjöberg.

Det var i slutet på mars som det Regionala skyddsombudet Anders Karlsson, Byggnads Väst, befann sig på en ort där han besökte ett bygge. Då upptäckte han risker på ett villabygge i närheten.

– På håll ser jag en ensam arbetare på berget som jobbar utan skydd mot att falla. Hade han tappat fotfästet så hade han trillat flera meter. Jag såg det som min plikt att agera, säger han.

Han gick dit för att varna för riskerna och prata med ansvariga. Ingen person befann sig utomhus när han kom dit, där fanns heller inga kontaktuppgifter. Men det fanns en personalvagn och när Anders gick in träffade han en arbetare och fick veta att byggföretaget på plats har kollektivavtal med Byggnads. Alltså har han tillträde till arbetsplatsen, resonerade han.

Jag tog kontakt med hans arbetsledare och sa att det inte var lämpligt.

– Arbetaren var ju uppe på berget utan skydd och han jobbade dessutom ensam. Jag tog kontakt med hans arbetsledare och sa att det inte var lämpligt. Om han trillar kan han falla ner i makadamen och bli liggande där utan minsta hjälp, säger Anders Karlsson.

Arbetsmiljöverket var på plats några dagar senare och såg flera allvarliga brister. Myndigheten la ett omedelbart förbud mot farligt arbete vid berget där det var en cirka en meter bred och tre meter djup spricka. Huset byggs i anslutning till ett berg.

– Arbetaren höll att bygga en gjutform men där saknades helt skydd, säger arbetsmiljöinspektör Rasmus Behrens.

Samma dag blev Anders Karlsson polisanmäld för olaga intrång.

Hur reagerar du på anmälan?
– Egentligen bara ”jaha nu har man varit med om det också.” Jag känner mig säker på min rätt att vara där, men har jag fel får jag väl ta den för min organisation, säger han.

Anmälaren är en vd för ett byggföretag, men som i detta fall bygger privat.

Hon hänvisade till en skylt om att hela området var en arbetsplats och att obehöriga ej ägde tillträde.

Jag skiter fullständigt i det, du får skriva vad du vill

­– Om jag spärrat av en arbetsplats med skyltar och rep och allting, ska jag ju inte behöva stå och vakta. Han kan ju gå in och skada sig på vad som helst. Han får väl avtala om han har för avsikt att komma in och fråga om någon av personerna har avtal med Byggnads, säger hon.

Varför var det så allvarliga brister?

– Det är mellan oss och Arbetsmiljöverket. Jag delar inte din uppfattning att det var allvarliga brister.

Vilken är din uppfattning om hur arbetsmiljön var?

– Vi är två privatpersoner som själva bygger. Vi har ett väldigt komplicerat bygge, tre våningar i etage på ett berg. Det kräver att man bygger om ställningar nästan varje dag. De som jobbade där stod och jobbade på ett ställe som var helt säkrat, säger hon.

Hon är upprörd över att Byggnadsarbetaren ställer frågor om händelsen.
– Vad tror du jag har för intresse av att hjälpa dig i ditt jobb till att skriva för era muppmedlemmar. Jag skiter fullständigt i det, du får skriva vad du vill.

Anders Karlsson säger sig inte ha sett någon skylt och inte heller några fysiska avspärrningar. Anmälan om olaga intrång ska nu prövas för åtal.

– Vi känner oss lite osäkra på bedömningarna och tar därför hjälp av de som är mer juridiskt kunniga, alltså åklagarmyndigheten, säger Ola Söderström, polisens förundersökningsledare.

Ulf Kvarnström är arbetsmiljöombudsman på Byggnads centralt konstaterar att lagstiftningen om skyddsombud framförallt berör förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare.
– Det finns ingen reglering av byggherrens ansvar här och det finns ingen prövning gjord i domstol vad jag vet. De fall som har kommit upp har blivit nedlagda.

När Byggnadsarbetaren kontaktar jurister inom arbetsmiljörätt blir de förvånade. Ingen har hört om något liknande fall.

Jag tror inte detta kommer att leda till någonting.

Arbetsrättsjuristen Bo Ericson har jobbat i 46 år på på LO-TCO:s rättsskydd.

– Enligt arbetsmiljölagens mening handlar det om att skydda någon från att bli skadad och att det skulle vara ett brottsbalksbrott, olaga intrång, det tror jag inte ett ögonblick på. Jag tror inte detta kommer att leda till någonting.

Arbetsmiljörättsjuristen Maria Steinberg är också specialiserad på skyddsombud.

– Det här kommer jag att följa med spänning. Det är ju ovanligt eftersom det handlar om en anmälan om olaga intrång på en privat fastighet. Det är ofta inte helt lätt för de regionala skyddsombuden och jag kan konstatera att lagstiftningen inte gått in på alla detaljfrågor som kan uppstå.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud polisanmält för olaga intrång – "Min plikt att agera"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig