info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skulder och avtalsbrott – fortsätter ändå med samma bolag

Fel löner och ersättningar. På punkt efter punkt bröt bolaget mot reglerna i kollektivavtalet och krävdes på miljonbelopp i skadestånd. Trots det togs samma företag in på byggprojektet när en ny etapp drogs i gång.

Johan Dahlberg, Byggnads, blev förvånad över bolag som används på bygget. Foto: Margite Fransson

Två företag som tidigare brutit mot kollektivavtalet upptäcktes när Byggnads ombudsmän kom till ett bostadsbygge i Norrtälje i slutet av maj. Ett av dem var M&M Specialister som jobbar med fasader.

– Jag blev förvånad när jag fick veta att de användes igen. Företaget har ju misskött sig allvarligt tidigare på samma projekt. De bröt då mot de flesta av punkterna i kollektivavtalet: betalade fel löner, hade ingen arbetstidsförkortning, ingen semesterersättning, de hade nära 6 000 timmars övertid de inte betalat för, bland annat, säger Johan Dahlberg, ombudsman i Byggnads Skåne och på förbundet.

Han har tidigare drivit förhandlingarna mot M&M eftersom bolaget kommer från Skåne.

Byggnads har krävt 1,9 miljoner kronor i skadestånd. Fortfarande är skulderna inte betalda. Facket har därför lämnat ärendet vidare till Kronofogden.

Enligt Byggnads har företaget heller inte betalat till pensionsbolaget Fora som de ska. Det innebär att arbetarna inte får den avtalspension inbetalad som de har rätt till.

Det var under ett arbetsplatsbesök i maj som Byggnads upptäckte att M&M fortfarande får uppdrag.

Andersson Company är huvudentreprenör precis som under tidigare etapp. Även M&M:s uppdragsgivare är densamma, nämligen underentreprenören och plåtslageriföretaget LW Sverige AB.

– Titta här, säger Johan Dahlberg och visar en sms-konversation. LW Sverige AB har lovat att de inte skulle använda M&M, då de inte var okej.

Sedan dess har dock företaget ändrat sig och hävdat att M&M gjort rätt för sig genom att betala in skatteskulder.

Byggnadsarbetaren har förgäves sökt M&M för en kommentar. När Byggnadsarbetaren kontaktar LW Sverige AB:s vd Magnus Lefvert vill han inte kommentera frågan utan säger bara att hans företag inte gjort något fel.

På arbetsplatsen Handelsmannen som drivs av Andersson Company fanns också ett annat bolag som Byggnads tidigare kommit på med brott mot kollektivavtalet. Det handlar om Sia Opg, som bland annat gör jobb med lättväggar.

Facket har sett så allvarligt på felen att man tagit till ett av sina starkaste vapen: att ta bort bolaget från sin ue-förteckning.

– Det innebär att vi i princip ser bolaget som avtalslöst, trots att det har kollektivavtal. Det måste primärförhandlas varje gång det ska användas, säger Johan Dahlberg.

Sia Opg har, enligt facket, bland annat betalat för låga löner, inte betalat korrekta ersättningar för övertid, helglön och semesterersättning.  Bolaget har tidigare tvingats lämna ett bygge i Göteborg, efter att Peab missat att förhandla.

På bygget i Norrtälje kan bolaget ändå användas utan att det är något avtalsbrott. Andersson Company har nämligen ett tjänstemannaavtal, inget avtal med Byggnads. Förhandlingsskyldigheten gäller därmed inte gentemot byggfacket.

Nu hamnar vi i en svår situation när flera stora bolag avslutat samarbete

Gints Kaplers är byggkonsult och företräder flera lettiska bolag. Han uttalar sig för Sia Opg:s räkning.

– Opg har begärt att åter få komma på ue-förteckningen. Nu hamnar vi i en svår situation när flera stora bolag avslutat samarbete eller väntar på klartecken att kunna jobba med oss, säger han.

Enligt Gints Kaplers har Sia Opg tidigare gjort vissa fel och därmed brutit mot avtalet, men han tycker att Byggnads överdriver.

– Vi har nu gjort rätt för oss och har redovisat allt vi kan till Byggnads. Men då kommer det nya krav på redovisning, säger han.

Enligt honom hade bolaget bland annat missat lönehöjningar samt gjort fel med röda dagar och arbetstidsförkortning.

Andersson Companys vd Patrik Toresäter väljer att svara via mail.

”Självklart att lagar och förordningar ska följas och alla ska ha rättvisa förutsättningar och konkurrera på lika villkor. Vi har kontrollerat att UE har kollektivavtal/hängavtal via Byggnads hemsida och även fört kravet vidare om kollektivavtal på UE via avtal.”

De har ett ansvar att ha koll på entreprenörerna

På Byggnads webbsida kan man inte se om ett företag avförts från ue-listan. Det tycker facket är ett problem och det har diskuterats både internt och mellan parterna.

– Men företagen kan inte bara skylla på det, utan att de har ett ansvar att ha koll på entreprenörerna man tar in, vilken ekonomi de har och hur de agerar, säger ombudsmannen Johan Dahlberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skulder och avtalsbrott – fortsätter ändå med samma bolag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig