info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Se filmen när han skottar utan skydd – sex meter upp

Snöskottare i Sundsvall arbetade på ett högt tak utan linor. ”Livsfarligt och dumt”, säger Göran Karlsson som fångade händelsen på film.

Video: Göran Karlsson

Byggnadsarbetaren har tidigare granskat förhållandena bland snöskottare. I artikeln ”Snöskottarna som riskerar livet på taken” mötte vi arbetare som riskerade livet för 13 kronor i timmen. Det var några år sedan den texten skrevs, men det är vanligt att regelverken inte följs. En aktuell händelse i Skönsmo, Sundsvall hade kunnat slutat illa.

Det var när Göran Karlsson skulle gå ut med soporna i förra veckan som han såg två snöskottare arbeta på ett högt tak, utan lina och sele.

– Jag tänkte direkt att det här kan bli tokigt. Om snön börjar glida så far de direkt. Jag reagerade genom att börja filma, berättar han.

Byggnadsarbetaren har tagit del av filmen. En snöskottare ses gå fram och tillbaka på taket, sparka på snön och ta bort is med en gummiklubba. På andra sidan taket ska det enligt Göran Karlsson ha funnits ytterligare en snöskottare, men det syns inte på filmen.

Byggnaden rymmer en kvartersteater och Göran Karlsson uppskattar höjden som snöskottaren befann sig på till omkring sex meter. Takets högsta punkt är ytterligare någon meter.

– Jag tror att det var bökigt för dem att ta sig upp till skorstenen och fästa säkerhetslinan. Det är ett plåttak med brant lutning, så de skulle ha behövt ta sig upp i snön. Hade de lagt en stege över taket hade det inte varit några problem, men jag såg ingen stege på platsen.

Byggnaden är kommunägd men det är arbetsgivarens ansvar att arbetet utförs med nödvändig skyddsutrustning. Den entreprenör som kommunen tagit in för takskottningen ska nu kontaktas för att händelsen inte ska upprepas, uppger SVT Västernorrland som var först att rapportera om saken.

Göran Karlsson har facklig bakgrund och tror att det var därför han alls reagerade.

– Det här är livsfarligt och dumt. Jag vet inte riktigt vilka ord jag ska använda, säger han.

Arbetsmiljöverket har den gångna vintern sett många exempel på osäkra arbetsförhållanden bland takskottare, uppger SVT.

Regler för snöskottning
  • Arbetsgivaren avgör vilka skyddsanordningar som behövs utifrån gällande bestämmelser, men i normalfallet gäller både kopplings­lina och helsele.
  • Från den 1 januari 2015 kan arbetsgivare som inte följer regelverket behöva betala sanktionsavgift.
  • Bestämmelser om utförandet av snöskottning på tak finns i vissa paragrafer i föreskrifterna om byggnads- och anläggningsarbete, AFS 1999:3.
Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Se filmen när han skottar utan skydd – sex meter upp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig