info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska vill ha eget bolag för byggservice

Skanska vill göra ett eget bolag av byggservicen, Skanska Direkt. MB-ledamoten Kjell Broman är skeptiskt till förslaget och tror att det leder till att anställningstryggheten blir sämre. En arbetstagarkonsult tittar nu på vad en eventuell bolagisering skulle få för konsekvenser för de anställda.

I dag arbetar cirka 1 000 yrkesarbetare och 250 tjänstemän i Skanska Direkt, som är en del av Skanska. I Skanska Direkt arbetar trä- och betongarbetare med byggservice. Det kan exempelvis handla om vattenskador och mindre rot- och ombyggnadsprojekt.
Nu vill Skanska göra ett eget bolag av Skanska Direkt. Men Byggnads MB-ledamoten Kjell Broman ser faror med förslaget.
– Anställningstryggheten blir sämre med två bolag. Skanska kan flytta jobben som de vill och de som har lång erfarenhet kanske sägs upp.
Kjell Broman ser också en fara med att anställda blir arbetslösa om Skanska lägger ner bolaget med byggservice.
Fackförbunden Byggnads, Ledarna och Union har nu begärt att en arbetstagarkonsult ska titta på Skanskas förslag och se vad det kan få för konsekvenser.
– Vi har inte kompetensen att bedöma bolagsbildningen. Vi måste ha jurister och ekonomer som tittar på förslaget och se vad det finns för för- och nackdelar. Vi måste ha rätt beslutsunderlag, säger Kjell Broman.
Rapporten ska vara klar i slutet av maj. I början av juni ska Byggnads och Skanska återuppta förhandlingarna som redan har inletts.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska vill ha eget bolag för byggservice

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig