info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska sparkade anställda efter strejk

21 polska byggnadsarbetare, som deltog i den tyska byggstrejken, har blivit uppsagda av det Skanskaägda företaget Budexpol. Byggnads och det tyska byggfacket, IG-Bau, kräver att de får tillbaka sina jobb. Skanska hävdar att de inte gjort något fel.

De 21 polackerna arbetade på en arbetsplats i Tyskland tillsammans med 85 landsmän. När den tyska strejken bröt ut i somras bestämde sig Skanska för att permittera samtliga på arbetsplatsen. Anledningen var att det inte fanns någonting att göra på byggarbetsplatsen. Alla, förutom de 21 som nu blivit uppsagda, gick med på att bli permitterade. De valde istället att gå med i strejken.
– Eftersom det var en illegal strejk bestämde vi oss för att avskeda de 21 polackerna. Något vi har stöd för i polsk lagstiftning, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska.
De 21 polackerna tvingades då att lämna Tyskland, eftersom arbetstillståndet upphör att gälla i samma stund som de blir av med sin anställning. Eftersom de fick avsked gick de även miste om rätten till a-kassa hemma i Polen.
Den femte augusti träffade Skanska en uppgörelse med den polska fackföreningen Solidaritet som företräder de 21 byggnadsarbetarna. Parterna kom överens om att ändrad så att arbetarna blivit uppsagda istället för avskedade. En förändring som innebär att de 21 polackerna fick rätt till a-kasseersättning hemma i Polen.
– Vi gav även ett löfte om att de skulle återfå sina anställningar om det blev mer jobb, säger Peter Gimbe.
I ett brev från IG-Bau till Skanska skriver det tyska facket att även de är nöjda med avtalet.
– Det visar i alla fall inga tecken på att vara missnöjda, säger Peter Gimbe.
Men diskussionerna om uppsägningarna har tagit ny fart. Nu handlar det om att Skanska har skrivit under en så kallad uppförandekod. I den står det bland annat att arbetsgivaren och dess representanter ska respektera fackföreningarnas aktiviteter. Facken hävdar att det är reglerna i avtalet som styr vilka rättigheter Skanska har i detta fall. I och med att Skanska har skrivit under uppförandekoden så anser IG-Bau att det är givet att polackerna ska få tillbaka sina anställningar.
Men på Skanska har man en annan uppfattning. Där anser man att en lokal lagstiftning i ett land väger tyngre än ett avtal om gott uppförande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska sparkade anställda efter strejk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig