info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska portade Byggnads: ”Riktigt uselt”

Skanska hindrade under torsdagen Byggnads ordförande från att hålla ett fackmöte. ”Fackfientligt”, säger Johan Lindholm.

Johan Lindholm fick hålla fackmöte utomhus istället för i byggboden. Foto: Privat

Tidigt i morse var Byggnads ordförande Johan Lindholm på väg ut till ett bostadsbygge i Knivsta utanför Uppsala. På vägen fick han veta att han inte var välkommen att hålla mötet. Väl där sökte han direkt upp platschefen.

– Han hade fått order från högre ort, sa han. Vad det betyder vet jag inte. Jag har själv arbetat på Skanska i tolv år och förstår inte var det här fackfientliga förhållningssättet kommer ifrån, säger Johan Lindholm.

Istället fick mötet hållas utomhus, i mörker och duggregn.

– Vi borde jobba tillsammans men istället smäller de dörren i ansiktet för oss, det är riktigt uselt, säger Johan Lindholm som var inbjuden till arbetsplatsen av medlemmar för att tala inför avtalsrörelsen.

– Vi var i alla fall innanför grindarna men om Skanska hade fått som de velat hade vi inte haft något möte alls. Det bådar inte gott inför avtalsrörelsen om förtroendevalda inte får uttrycka sig, något de har all rätt i världen att göra.

Ser du det här som en markering inför avtalsrörelsen?

– Nej, jag hoppas att det är en engångshändelse och inte en företagskultur. Jag vill veta vad ”högre ort” betyder. Det här måste redas ut, så här kan vi inte ha det, säger Johan Lindholm.

– Det är märkligt. Nog ska de kunna komma och informera om vilka frågor de ska driva i avtalsrörelsen, säger Henrik Karlsson, lagbas på arbetsplatsen i Knivsta.

Skanskas förhandlingschef Linda Stjerna berättar att det handlar om en policy.

– På våra arbetsplatser finns både fackliga medlemmar och inte medlemmar. Därför tillåter vi inte allmän facklig verksamhet under arbetstid. Självklart godkänner vi facklig verksamhet som berör den egna arbetsplatsen, som skyddsträffar, under arbetstid. Men om Byggnads vill komma och lämna information så kan de göra det utanför arbetsplatsen och utanför produktionstid. Sedan har det varit väldigt kort varsel i det här fallet.

Hur kort varsel?

– Två dagar. Det är väldigt kort tid, tycker jag. De som är på arbetsplatsen måste hinna hantera det.

Är det här en ny policy?

– Nej, vill facket informera under arbetstid eller på en rast måste man komma överens om det i god tid innan.

Ska man se på detta som en markering inför avtalsrörelsen?

– Nej det tycker jag inte, den har inte kommit igång ännu.

Linda Stjerna betonar samtidigt att Skanska månar om de fackliga relationerna.

Johan Lindholm säger att Skanskas svar tyder på att företaget inte gillar facklig närvaro på arbetsplatsen:

– Det är tråkigt att de inte kan erkänna att de gjort fel. Två dagars varsel är inte kort om tid för ett 15 minuter långt möte. Det argumentet används för att slippa ta ansvar. Om Skanska vore positivt inställda till att samarbeta med oss hade de löst det här utan problem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska portade Byggnads: ”Riktigt uselt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig