info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska inför resultatlön i Stockholm

Skanska och Byggnads i Stockholm har nu en gemensam syn på hur byggavtalets löneparagraf ska hanteras på Skanska Hus, region Stockholm.

Efter många turer och mycket irritation ska de anställda på varje arbetsplats få välja.
De kan välja en bonuslön, med en utbetalningsnivå på 135 kronor per timme och två rörliga lönedelar som påverkas dels av regionens resultat och dels av lagets arbete. Den arbetsplatsbaserade delen kan bestå av tre till fem olika rörliga lönedelar. Systemet beräknas ge mellan 140 och 145 kronor per timme.
Alternativet till bonuslönen är vanligt ackord, med en utbetalningsnivå på 115 kronor per timme.
Genomsnittslönen för de 435 anställda är idag cirka 135 kronor per timme. De flesta arbetar på ackord med en utbetalningsnivå på 109 kronor per timme.
– Här, och på andra jobb där det är oklara förutsättningar, blir det nog utbetalningsnivån som avgör, säger Rolle Appelgren, lagbas på ett rot-jobb på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Jämfört med dagens utbetalningsnivå får Rolle 4 300 kronor mer utbetalt varje månad, före skatt, om han väljer resultatlönen.
– Räkningarna kommer varje månad, konstaterar Rolle.
Skanskas Lennart Daleke är nöjd med att ha fått klart med en resultatlön.
– Det vi vinner är framför allt ett smidigare system, säger han.
Byggnads i Stockholm oroas av lönesystem med liten prestationsdel.
– Vi menar att resultatandelen måste vara minst tio procent av den tänkta lönen för att klara löneutvecklingen. Vi får se om vi klarar det på arbetsplatserna, säger Torgny Johansson, ordförande i Byggnads i Stockholm.
– Skanskas och Sveriges Byggindustriers uttalade motiv är ju att få stopp på löneutvecklingen. Det visar de än tydligare genom att vägra höja utbetalningsnivån vid ackord.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska inför resultatlön i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig