info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadat dig och fått ett ärr? Så mycket pengar kan du få

Om du har skadat dig på jobbet eller på fritiden och fått ett ärr på köpet kan det finnas pengar att hämta. Även små ärr kan ge ersättning. Det kan handla om tusenlappar, men det krävs att du är försäkrad och har anmält och dokumenterat olyckan.

Hand med ärr och person som lindar sin hand
Alla ärr bedöms individuellt. Nivån på ersättningen beror på storleken på ärret, var på kroppen det sitter och hur gammal du är. Foto: Trafikskadenämnden, Mostphotos

Är du försäkrad?

Försäkringsbolaget Afa betalar ut ersättning för ärr till alla som har kollektivavtal. Det gäller arbetsskador på arbetstid eller när du reser till och från jobbet. Försäkringen gäller även för ärr efter operationer som beror på arbetsskadan.

För dem som är medlemmar i Byggnads finns det en ärrförsäkring som gäller vid fritidsolyckor. Den hanteras av Folksam.

Om du varken är medlem i facket eller arbetar utan avtal så krävs det att din arbetsgivare betalar in försäkringspengar för att du ska kunna få ersättning.

Anmäl och dokumentera

Du ska kunna visa när och var olyckan inträffat. Kravet på ”bevis” har ökat de senaste åren. Orsaken är att försäkringsbolagen upptäckt en del fusk. Det finns ingen skyldighet för en chef eller arbetsgivare att skicka in en anmälan, utan ansvaret ligger på den enskilde själv. Men självklart går det att ta hjälp av både chefen och facket.

Magnus Gustavsson.

Kom ihåg att även småskador som skärsår kan leda till ärr. Det är alltså inte läge att tejpa ihop själv och köra på utan anmälan. Då kan du gå miste om tusenlappar.

När det är dags – skicka in bilder

När det gäller ärr brukar försäkringsbolaget i ett första läge be personen återkomma tidigast ett år efter olyckan. Detta för att bättre kunna bedöma ärret.

– Det går bra att fota med mobilen, gå in med bank-id hos försäkringsbolaget och skicka in när det är dags, säger Magnus Gustavsson, försäkringshandläggare på Byggnads.

Men vänta inte för länge. Det finns ett bästföredatum även för ärr. Om du inte anmält olyckan och inte hört av dig till försäkringsbolaget vid olyckstillfället är det tre år som gäller. Har du gjort en anmälan vid olyckan kan du vänta upp till tio år innan du skickar in bilder på ärret.

Nivån beror på ärret

Nivån på ersättningen beror på storleken på ärret, var på kroppen det sitter och hur gammal du är. Grunden är att ju äldre du är desto lägre ersättning.

– Afa använder sig av Trafikskadenämndens rekommendationer när det gäller hur mycket man får i ersättning. Det går att gå in på deras hemsida och själv knappa in för att se på ett ungefär hur hög ersättningen blir, berättar Magnus Gustavsson.

Folksam har en egen ersättningstabell för olyckor på fritiden.

Tjänsten för att beräkna ersättningen hittar du på Trafikskadenämnden.

Så hög kan ersättningen bli

Alla ärr bedöms individuellt. Det som avgör är hur framträdande ärret är, var på kroppen det sitter och ålder på personen. Här är tre exempel med ersättningsnivåer hämtade från Trafikskadenämnden:

Bilder på ärr.
Foto: Trafikskadenämnden
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadat dig och fått ett ärr? Så mycket pengar kan du få

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig