info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skada på jobbet ingen arbetsskada

Peter Lindströms ena biceps lossnade på jobbet. Trots att skadan skedde under arbetstid ses den inte som en arbetsskada. Peter Lindström får inte ut ett öre från sin arbetsskadeförsäkring.

Det var i december som snickaren Peter Lindström, 52 år, skulle rätta till en limträbalk som placerats några centimeter fel. När han lyfte balken högg det till i ena armen.
– Det var som om ett pistolskott träffat mig, berättar han.

invalidiserad för livet

Peter Lindström fick skjuts till akuten av en kollega. Där kunde läkare konstatera att hans ena bicepsmuskel lossnat från sitt övre fäste. På grund av Peter Lindströms ålder och att det just var det övre fästet som lossnat kunde läkarna inte göra något åt skadan. Peter fick beskedet att armens styrka och rörlighet skulle minska med 20 procent, permanent.
Men oturen tog inte slut där. Peter Lindström anmälde skadan till AFA Försäkrings arbetsskadeförsäkring (TFA), en försäkring som alla LO-anslutna har. Men där fick han beskedet att hans skada inte var en arbetsolycka och därför gällde inte försäkringen.

”Ingen arbetsskada”

Av handläggaren på AFA-försäkringar fick han reda på att en arbetsskada är bara om man ramlar, halkar, klämmer eller skär sig på jobbet.
– Förlängningen av detta är ju att om jag ska betala för en skada som uppstår på grund av mitt yrke, då vet jag inte om jag vill göra sånt som kan leda till att jag blir skadad, säger han.
Peter har fått besked från tre olika läkare att han på grund av skadan kommer att vara invalidiserad resten av sitt liv. När hans kollegor på Peab i Nyköping fick höra om avslaget från AFA Försäkring blev stämningen upprörd.
– Folk tänker ju att de är försäkrade mot skador på jobbet, men egentligen är man inte det.

”Måste vara en olycka”

Helen Claesson, försäkringsspecialist på AFA Försäkring, säger att det finns två krav som måste uppfyllas för att en skada ska ses som en arbetsskada.
– Det första är att händelsen som leder till skadan ska vara något ovanligt och oförutsett, som att man faller eller skär sig. Det andra är att det ska finnas ett samband mellan besvären och olyckan, säger hon.

Helen Claesson tillägger att AFA Försäkring inte kommenterar enskilda fall.

Peter Leander
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skada på jobbet ingen arbetsskada

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig