info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ska söka svar på varför asbestcancer fortsätter

Trots förbud mot asbest kommer ständigt nya fall av asbestcancer mesoteliom, som drabbat många byggnadsarbetare. Över 100 personer insjuknar varje år. Nu ska forskare undersöka om dolda faror ligger bakom.

609 personer, däribland byggnadsarbetare, insjuknade i lungsäckscancern mesoteliom 2011-2015. Under samma period dog nära 700 personer av sjukdomen. Men det borde inte bli några nya fall eftersom asbest är förbjudet sedan många år. Ett nytt forskningsprojekt ska försöka finna svaret på gåtan.
– Vi förstår inte varför människor fortsätter insjukna i så stora tal trots asbestförbudet. Vi vill veta hur de som blivit sjuka kommit i kontakt med asbest. Vi har börjat förstå att det kan finnas exponering som man idag inte tror är en risk, säger Lisa Schmidt, arbetsmiljöforskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och en i forskargruppen.

Läs mer:
Asbest en livsfara än idag
Slarv med skydd på byggarbetsplatser
Asbest spreds vid skolrenovering
Varnar för asbest i fönsterkitt
Nytt larm om asbest i fönsterkitt

Läs också Vill hindra nya dödsfall i asbestcancer

”Vill förstå vad de varit med om”

Forskarna planerar att intervjua 25- 40 personer som fått mesoteliom i lungsäcken.
– Vi vill förstå vad dessa personer har varit med om under livet och få veta om det finns andra exponeringskällor för asbest än de redan kända. Det kan vara att det funnits asbest i material och på ställen som man inte varit medveten om tidigare, säger Lisa Schmidt.
Forskarlaget jobbar i kamp med tiden. Sjukdomen har en hög dödlighet.
– Vi söker upp personer via AFA Försäkring och lungkliniker vi har kontakt med, säger Lisa Schmidt.
De vill hitta personer som var i arbetsför ålder, alltså inte var pensionärer, då de insjuknade.

Frågan om vilka risker

Mesoteliom är känd som en sjukdom orsakad av asbest. Det kan ta 30-50 år innan man insjuknar. Det första asbestförbudet kom i mitten av 1976 och asbesten totalförbjöds 1982, därför borde människor inte bli sjuka på det sätt som sker idag.
– Frågan är om man utsatts för kända eller hittills okända risker, säger Lisa Schmidt.

Mycket använt material

Asbesten var vida använd i industrin och i byggbranschen. Det är väl känt att asbest finns i en rad gamla byggmaterial och därför finns krav på skydd, utbildning och medicinska kontroller för att få hantera materialet i samband med rivning. Samtidigt slarvas det med att leva upp till reglerna. Men det finns också material där det saknats en allmän medvetenhet om riskerna, som exempelvis det senaste larmet om att asbest finns i fönsterkitt. Dessutom kan det finnas ännu oupptäckta risker eller exponeringssätt.
Det förbryllar också forskarna att ett antal kvinnor varje år insjuknar i mesoteliom, trots att asbest främst hanterats i traditionellt manliga yrken.

Många byggnadsarbetare

Bengt Järvholm, professor i yrkes och miljömedicin vid Umeå universitet, har i en annan, tidigare studie granskat kopplingen mellan asbest, mesoteliom och byggnadsarbetare. Han är en av författarna bakom en rapport som visade att 449 byggnadsarbetare som kommit i kontakt med asbest insjuknade i mesoteliom mellan åren 1971 och 2009. Han tycker det är angeläget att få ner antalet nya fall.
-Många av dem som insjuknat dör inom ett år efter diagnosen. Men hur man drabbas varierar, säger han.
Läs mer: 449 sjuka i asbestcancer

  • Asbest är en bergart.
  • Namnet betyder oförstörbar.
  • 1973 kom ett svenskt förbud mot att spruta asbest.
  • 1976 kom ett förbud mot blå asbest. Samma år kom byggbranschens parter överens om att inte längre använda asbestbaserade produkter.
  • 1982 totalförbjöds asbest i Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ska söka svar på varför asbestcancer fortsätter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig