info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ska betala 100 000 i vite

West-Est Buildings i Västervik fick ett förbud av Arbetsmiljöverket med ett vite på 100 000 kronor i mars förra året. Bolaget följde inte villkoren i förbudet och har nu dömts av Förvaltningsdomstolen att betala in beloppet.

Det omedelbara förbudet kom efter att Arbetsmiljöverket hittat brister på tre arbetsplatser. Förbudet mot fortsatt arbete handlade om att det fanns risk för fall från två meter eller mer. Bolaget fick en åtgärdslista som skulle genomföras innan det var okej att fortsätta arbetet. Vid ett uppföljningsbesök tre veckor senare konstaterade Arbetsmiljöverket att villkoren i förbudet inte var uppfyllda. Verket ansökte därför hos Förvaltningsdomstolen om att få ett utdömande av vitet.
”Tema Arbetsmiljö” som tagit del av domen skriver att bolaget invände mot vitet då ett annat företag var huvudentreprenör och därmed borde vara ansvarigt. Förvaltningsrätten gick dock inte på den linjen utan konstaterade att bolagets företrädare delgivits förbudet utan att göra invändningar och att det inte fanns någon anledningar att ta hänsyn till att bolaget var en underentreprenör. Rätten anser att West-Est Buildings haft skyddsansvaret vid det aktuella arbetsstället och därför varit rätt mottagare av förbudet. Därför dömde rätten bolaget att betala vitet på 100 000 kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ska betala 100 000 i vite

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig