info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sjukskriven byggnadsjobbare nekas avbetalningsköp

Torbjörn Österholm fick inte betala sitt kylskåp på avbetalning. Orsak: Torbjörn är långtidssjukskriven.

När den lokala butiken som sålde kylskåpet, rutinmässigt ringde sin bank för sluta det kreditavtal som normalt brukar kopplas till avbetalningsköp, stoppades försäljningen.
– Jag känner mig kränkt och klassad som en andra klassens medborgare, säger Torbjörn, som är mycket upprörd över bankens regler.
Torbjörn Österholm, 53 år, har ryggproblem. När han kom hem efter ett års objektsanställning i Norge förra året, blev problemen akuta. Hans läkare föreslår sjukpensionering, men inga beslut är fattade ännu.
Torbjörn har högsta möjliga sjukpenning, över 200 000 kronor per år.
Han har inga betalningsanmärkningar och blev nyligen beviljad ett lån på en sommarstuga av Nordbanken i Kvissleby.
Torbjörn har varit kund i Nordbanken i hela sitt liv.
När det lokala kontoret fick höra om händelsen, kontaktades Finansavdelningen i Stockholm.
– Vi sade att vi kunde gå i god för Torbjörn, men de kunde inte ändra sitt beslut, säger Carina Westberg, banktjänsteman på Nordbanken.
Det är Nordbanken Finans i Stockholm som sköter kontakterna med butiken Nya Zetterbergs hem och hushåll, vid avbetalningsköp. Samarbetet går till så att butiken får pengarna för varorna på en gång, medan Nordbanken Finans står för krediten till kunden.
– Avbetalningsköp är en öppen kredit utan säkerhet, som därför är lite svårare att få. Grundregeln är att man ska ha fast anställning eller vara pensionär. Hade han varit sjukpensionär hade det varit en annan sak, säger banktjänsteman Marie Frykdalen.
Avslaget från Nordbanken Finans gjorde att kylskåpshandlaren själv beslutade att ge kredit.
– Det är mycket konstigt att de har så hårda regler. Torbjörn har ju en säker inkomstkälla. Jag känner honom väl och vet att han är pålitlig, så vi bestämde att gå utanför de vanliga rutinerna i det här fallet, säger Marie Strömqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sjukskriven byggnadsjobbare nekas avbetalningsköp

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig