info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju nya underverk

Sju byggnadsverk har av närmare 100 miljoner människor röstats fram som världens nya underverk. Omröstning blev klar den 7/7-2007.

De från början 21 kandidaterna presenterades på nyårsdagen 2006 och sedan dess har närmare 100 miljoner röstat via internet och telefon. I lördags presenterades vinnarna i en stor jippogala i Portugals huvudstad Lissabon. Den förste människan på månen, Neil Armstrong och fotbollsidolen Cristiano Ronaldo var några av dem som presenterade de sju nya underverken, som är:

* Chichen Itza, Mexiko.
* Colosseum, Italien.
* Kinesiska muren, Kina.
* Kristusstatyn, Brasilien.
* Machu Picchu, Peru.
* Staden Petra, Jordanien.
* Taj Mahal, Indien.

Frihetsgudinnan i USA, Alhambra i Spanien och Eiffeltornet i Frankrike var några av de ursprungliga 21 kandidaterna som blev utslagna. En av anledningarna med utnämningen är att endast ett av de ursprungliga sju underverken finns kvar idag. Dessutom låg samtliga av dessa inom det förhållandevis lilla område som kallas för civilisationens vagga, det vill säga nuvarande Grekland, Turkiet, Egypten och Irak.
För många av de länder där de 21 kandidaterna finns blev omröstningen en allt större fråga och presidenter och kungahus uppmanade folk att rösta på just deras underverk.

Läs mer om de sju nya underverken i Byggnadsarbetaren nummer 11/2007.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju nya underverk

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig