info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju arbetare får ingen lön

Sju byggnadsarbetare får aldrig de löner de krävt. Arbetsdomstolen går på företagets linje och tillbakavisar fackets krav.

Det gäller ett uppmärksammat ärende i Örebro sommaren 2008. Byggnads har krävt Entré Hotels i Örebro på löner för sju polska byggnadsarbetare. Kraven gäller löner och semesterersättning för juli, augusti och september. Totalt rörde det sig om drygt 300 000 kronor i obetalda löner och semesterersättning. Vidare hade Byggnads krävt skadestånd till alla byggnadsarbetare och ett allmänt skadestånd till förbundet för kollektivavtalsbrott.
Men Arbetsdomstolen (AD) tillbakavisar kraven och menar att det inte är bevisat att Entré Hotels var arbetsgivare under den aktuella tiden. Istället får nu Byggnads betala rättegångskostnaderna på 428 000 kronor för Entré Hotels. I en del går dock AD med på Byggnads krav och slår fast att bolaget ska betala 10 000 kronor i skadestånd för kollektivavtalsbrott. Detta för att man inte skrivit under ett förhandlingsprotokoll i tid.

Fick inte lön

Byggnadsarbetarna i Örebro arbetade med renovering av en hotellbyggnad. Under våren fick Byggnads veta att företaget inte betalat ut löner och att de rivit asbest utan skydd och tillstånd. Facket hotade med blockad och byggnadsarbetarna fick ut vårens löner. Däremot blev det problem med löneutbetalningar under de kommande månaderna.
Entré Hotels hävdade vid förhandlingar att man inte var arbetsgivare, utan att man anlitat företaget Web Tech, som för sin del anlitade företaget Busoc. Enligt Entré Hotels var det Busoc som var arbetsgivare för arbetarna, men denna vägrade i sin tur att ta på sig något arbetsgivaransvar.

Oenighet om anställning

Byggnads anser det klartlagt att arbetarna var anställda av Entré Hotels fast de inte hade något anställningsbevis. Bevisen, menar man, finns istället i form av lönespecifikationer och kontrolluppgifter från skattemyndigheten. Vidare har de anställda fyllt i tidrapporter och skickat till bolaget och det finns uppsägningshandlingar där Entré Hotels har sagt upp byggnadsarbetarna. En företrädare för Entré Hotels har däremot hävdat att man tvingades betala ut löner till arbetarna i samband med Byggnads hot om blockad.Han menar också att det var en nödlösning som tvingade bolaget att säga upp byggnadsarbetarna. Företaget hävdar även att byggnadsarbetarna inte utfört arbete enligt det som står i tidrapporterna.

Ändrade sig

Arbetsdomstolen konstaterar i sin dom att det saknas skriftliga anställningsavtal och anställningsbevis. Men att Entré Hotels har upprättat lönespecifikationer och uppsägningshandlingar som var försedda med bolagets firmanamn. Man har också gjort utbetalningar till medlemmar och på kvitton angett att detta var löner. Detta talar för att byggnadsarbetarna skulle kunna varit anställda i bolaget, menar Arbetsdomstolen. Men i en samlad bedömning väljer domstolen att gå på företagets linje. Bolagets företrädare uppger att man gjort utbetalningarna som en lösning inför ett blockadhot. Domstolen menar också att det finns stöd för att byggnadsarbetarna var anställda hos Busoc. Dess företrädare har tidigare till Byggnads sagt att han inte var arbetsgivare, men tog tillbaka detta i rätten. Ett motiv till det tidigare förnekandet ska ha varit att det förekommit svarta löner, vilket han inte ville kännas vid.
– Domen är mycket förvånande. Slutsatsen vår advokat drar är att det aldrig går att bevisa att någon varit anställd om det inte finns ett anställningsbevis. Det är fel. Vi har ju ändå bankkvitton och kontrolluppgifter från skattemyndigheten som visar att de fått löner från Entré Hotels, säger Mikael Johansson, ombudsman på Byggnads i Örebro.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju arbetare får ingen lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig