info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sex häktade i svartlönehärva

Fyra byggbolag har under det senaste året undanhållit 20 miljoner kronor från skatt. Ett femtiotal byggnadsarbetare har arbetat på företagen.

Ekopolisen i Sörmland har under den senaste veckan anhållit tio personer misstänkta för ekonomiska oegentligheter. Sex av dem har häktats för grova skatte- och bokföringsbrott.
– De har varit ledare för byggföretag med inriktning på flera olika branscher, säger Kent Nykvist, ekoåklagare i Nyköping.
De fyra bolagen har främst haft verksamhet i Stockholmsområdet där de arbetat med både ny- och ombyggnationer. Men de har även haft en del byggen runt om i Sörmland.
De häktade har betalat ut svarta löner och försökt dölja utbetalningarna genom falska fakturor. De har även använt sig av så kallade målvakter.
– Som det ser ut nu så verkar det som om de kört helsvart. Vi är inte säkra på det ännu men mycket pekar på det, säger Kent Nykvist.
Vad som kommer att hända med de 50 byggnadsarbetarna, som tagit emot de svarta lönerna, är ännu oklart.
– Det är en senare fråga. Vi är bara i början av utredningen. Har de tagit emot de svarta lönerna med uppsåt har de gjort sig skyldiga till brott, men det kan lika gärna sluta med att de blir upptaxerade eller att de får ett skattetillägg, säger Kent Nykvist.
Det var skattemyndigheten och finanspolisen i Sörmland som kom härvan på spåren i samband med en rutinkontroll.
Utredningsarbetet har varit svårt då de tre bolagen i stor omfattning bytt och köpt tjänster av varandra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sex häktade i svartlönehärva

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig