info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

Se filmen där orkanen Fanis får jättekranen på fall

Orkanen Fanis har krävt många människoliv och har också skapat stor materiell förödelse. Här kan du se en lyftkran bli golvad av den mäktiga vinden.

När orkanen Fanis svepte in över den indiska delstaten Odisha i fredags skapade den stor förödelse. Det är den kraftigaste orkanen som drabbat Indien på fem år och enligt The Guardian har den krävt 15 människoliv. Vindstyrkor på över 200 km/h har uppmätts. När sådana krafter är i rörelse är det förstås inte bara människor som hotas, utan även byggnader.

I ett videoklipp från en byggarbetsplats i staden Bhubaneswar kan man se vilka oerhört starka krafter som är i rörelse. Klippet visar hur vinden suger tag i en lyftkran som svajar fram och tillbaka innan den till slut faller tungt – rakt på ett flertal bostadshus. Det ser otäckt ut, men enligt indiska Times Now News ska husen ha varit obebodda.

Läs också Tragedierna från förr – bränder, välta kranar och dåligt väder

Kostnaderna för förödelsen i spåren efter Fanis är ännu svåra att uppskatta. En miljon människor evakuerades i förväg i Indien, och ännu fler i Bangladesh. Orkansäsongen i den bengaliska bukten brukar börja i april och kan pågå ända till december. Orkanerna har krävt många tusen människoliv genom åren, men modern teknologi gör det lättare att förutspå kraftiga oväder. Det gör att man idag kan genomföra massevakueringar i tid och på det sättet rädda många människoliv.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC