info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samverkan mot byggbrott

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har genomfört ett forskningsprojekt om den organiserade handeln med svart arbetskraft. Rådet vill fokusera på personerna bakom brottsligheten samt ge Skatteverket rätt att göra oanmälda arbetsplatsbesök.

Enligt Lars Korsell, enhetschef på BRÅ, finns det vissa centrala individer som organiserar handeln med svartarbetet. Fixaren, svartarbetaren, målvakten och torpeden är några av de kriminella aktörer som använder bolag för kriminell verksamhet inom byggbranschen. Lars Korsell menar att rådet nu haft en mer kriminologisk utgångspunkt i sitt forskningsprojekt.
– Vi har fokuserat mindre på de inblandade bolagen och mer på de individer som begår brotten, och hur dessa individer använder bolag som verktyg i den kriminella verksamheten. Det är alltså inte bolagen som agerar utan det är de personer som styr företagen som agerar. Genom analys av de kriminella personernas arbetssätt har ett antal roller identifierats; den kriminella entreprenören, fixaren, svartarbetaren, målvakten och torpeden. De fyller alla avgörande funktioner i den organiserade handeln med arbetskraft.

Projektet finansieras av Ekobrottsmyndigheten tillsammans med Byggbranschen i samverkan, som är en sammanslutning av byggarbetsgivarna och byggfacken.
– Byggbranschen i samverkan tar avstånd från alla former av svartarbete inom byggsektorn. Vi vill förbättra konkurrensen och än tydligare fokusera på kvalitet och utveckling. Oseriösa aktörer på alla nivåer och delar av branschen ska få svårt att agera, säger Hans Tilly, förbundsordförande på Byggnads.
BRÅ kommer i rapporten lägga fram ett tjugotal olika brottsförebyggande och brottsbekämpande åtgärder. Bland annat finns förslag om att ge Skatteverket rätt att genomföra oanmälda arbetsplatsbesök.

Från byggbranschens sida införs något som kallas ID06. Ett system som innebär legitimationsplikt och närvaroredovisning för alla som vistas på en byggarbetsplats.
– Alla ska bära namnbrickor och vara beredda att legitimera sig, vilket gör det omöjligt att vara anonym på arbetsplatsen. Med ID06 skapas förutsättningar för Skatteverket att genomföra oanmälda arbetsplatsbesök och att i efterhand genomföra effektiv skattekontroll, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier.

BRÅ-rapporten presenteras mer utförligt senare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samverkan mot byggbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig