info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samförstånd i avtalsrörelsen

I morgon hettar det till i avtalsrörelsen, när Byggnads och Sveriges Byggindustrier utväxlar avtalskrav för byggavtalet. Men bägge parter vill ha en lugn avtalsrörelse utan konflikter.

Den 10 januari i år fastställde Byggnads förbundsstyrelse avtalsrådets rekommendationer och avtalsrörelsen var officiellt igång. I morgon stiger temperaturen ytterligare när Byggnads och Sveriges Byggindustrier växlar avtalskrav.
– De stora frågorna blir ordning och reda, som innefattar arbetsmiljö, på arbetsplatserna, men också att fortsatta att jobba med jämställdheten och machokulturen, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.
Återspeglar sig avtalskraven i motionerna?
– Vi tycker att vi har beaktat de motioner som kommit in. Pension börjar också bli en stor fråga. Den finns också med i de gemensamma kraven i LO-samordningen. De senaste åren har den vuxit ganska mycket. Det är nytt för oss, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare Byggnads.

Strävar efter en lugn avtalsrörelse

De senaste årens avtalsrörelser inom byggbranschen har kantats av medlare och stridsåtgärder. 2016 års avtalsrörelse blev utdragen med medlarsamtal och strejk. Inför årets avtalsrörelse strävar båda parter efter att det ska bli en lugn avtalsrörelse.
– Jag hoppas att det blir en lugn avtalsrörelse, framför allt att parterna gör upp och vi inte behöver några medlarbud, säger Torbjörn Hagelin.
Mats Åkerlind, förhandlingschef, på Sveriges Byggindustrier vill inte gå in närmare på kraven i årets avtalsrörelse, men inställningen är att avtalsförhandlingarna ska drivas i en samförståndsanda. Enligt Mats Åkerlind finns det många frågor som Sveriges Byggindustrier och Byggnads har gemensamt.

LÄS MER: Strejken är över

”Det är klart att det finns problem”
– Vi ska bygga 700 000 bostäder fram till 2025. Vi har också utmaningar när det gäller integration och jämställdhet. Det är också många som saknar kollektivavtal inom byggsektorn och många företag som väljer att inte vara med i Sveriges Byggindustrier. Vi borde sätta oss vid samma sida av bordet och hitta lösningar på frågorna, säger Mats Åkerlind.
Det låter som det blir mer samarbete än konflikt i årets avtalsrörelse?
– Det är klart att det finns problem i våra avtal, men istället för en krasch i en avtalsrörelse, så vi måste tänka på hur vi ska göra det tillsammans, säger Mats Åkerlind.

LO-förbunden kräver 2,8 procent

I oktober 2016 enades LO-förbunden om en låglönesatsning, där alla som tjänar mindre än 24 000 kronor kommer att omfattas. LO-förbunden kräver ett löneutrymme på 2,8 procent.
– Det som skiljer från tidigare år är att den är satt på individnivå, inte på avtalsområdets genomsnittsförtjänst. Det viktiga för oss är att det blir reallöneökningar, säger Torbjörn Hagelin.

LÄS MER: LO har enats inför avtalsrörelsen

I morgon utväxlas kraven inom byggavtalet, på fredag är det teknikinstallationsavtalet, den 7 februari glasavtalet och 20 mars plåtavtalet. Alla avtal löper ut den 30 april, förutom Entreprenadmaskinavtalet som går ut den 31 maj.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samförstånd i avtalsrörelsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig