info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sagt och gjort – nu ska de få ner vibrationerna

Länge har Jim Coldenberg och hans kollegor i Gällivare och Kiruna snackat om det. Nu gör de slag i saken för att försöka få ner de farliga vibrationerna.

Jim Coldenberg, snickare på Peab. Foto: Privat

Viljan har funnits länge utan att man kommit till skott. Inte förrän nu när mb-gruppen inom Peab Kiruna/Gällivare, bestämt sig för att försöka få ner de skadliga vibrationerna från verktyg på sina arbetsplatser. De satte sig ner och började fundera på vad de kunde göra. Här är några av slutsatserna deras arbete gett:

  • Fråga sig om det i momentet verkligen behövs ett vibrerande verktyg. Jim Coldenberg, snickare och en i mb-gruppen, berättar om vilka arbeten det kan gälla:

– Exempelvis skjuta skenor till innerväggar med bultpistol istället för att borra och riva med cirkelsåg istället för tigersåg där det går. Det finns hur många andra lösningar som helst bara man lägger tillräckligt med arbetsmiljötänk och säkerhet i frågan.

  • Planera säkerhet och genomförande av arbetsmoment samtidigt.

– I varje låda med verktyg man hyr finns en lapp med notering över skyddsutrustning som skall användas när man ska förbruka maskinen. Om man följer och läser igenom den lappen innan man ens hämtar ut maskinen kan man samtidigt  hitta på ett annat arbetssätt för att klara sig under gränsvärdet och i sin tur få det effektivt med ett kraftigt inslag av arbetsmiljö och säkerhet och inte bara att det ska gå fort och bli klart direkt, säger Jim Coldenberg.

  • En annan väg att ta är att ställa högre krav på de företag som hyr ut maskinerna; att de tvingas satsa på verktyg som är mindre skadliga. Den lokala Mb-gruppen har fokuserat på borrhammare och tigersåg som de använder mest, hittat verktyg av andra märken som vibrerar mindre och gett listan till Peab som i sin tur tar med infon till verktygsleverantörerna. Förhoppningen är att det ger effekt.

Jim Coldenberg, blir motiverad när han märker hur flera av hans kollegor lider.

– Att se de äldre på byggena inte kunna använda olika verktyg och genomföra sina arbetsuppgifter fullt ut på grund av vita fingrar, orkeslöshet i axlar och känslighet i händer i olika väderförhållanden är inte någon rolig syn.

Hans kollega, snickaren Markus Nilsson, som också ingår i gruppen hoppas att de tillsammans på arbetsplatserna kan bli ännu bättre på att hjälpas åt och byta av varandra när maxtiden för verktygen är nådd. Lättare sagt än gjort.

– Det är svårt när man jobbar på ackord och ska få snurr på det hela, att bytas av. Det tar tid, säger Markus Nilsson.

– Det gäller att stanna i tid, men det är lätt att fortsätta den där minuten till som det tar att bli klar med jobbet, säger Jim Coldenberg.

Tomasz Pozar, tp1@byggarb.se

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sagt och gjort – nu ska de få ner vibrationerna

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig