info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så kan du boosta arbetsglädjen

Grattis byggnadsarbetare, ni är bra på att sprida glädje på jobbet! Men är det trots allt dålig stämning på din arbetsplats? Då kan du spana in arbetslivsforskarens tips.

Simon West är psykolog och vet mycket om hur människor funkar på jobbet och vilka faktorer som triggar igång arbetsglädjen.
– Jag har jobbat i många olika projekt i olika branscher och den yrkesgrupp jag upplevde hade störst arbetsglädje, var faktiskt arbetare i ett byggföretag. Oavsett om de slet och förmodligen hade ont i kroppen, var det genomgående en hög grad av arbetsglädje där jämfört med andra yrkesgrupper, säger han.

Laganda

Arbetslivsforskaren Simon West kom fram till tre slutsatser vad som skapade arbetsglädjen i just detta bygglag: lagandan och kittet mellan arbetstagarna var stark, arbetarna hade stor frihet att lägga upp jobbet som de ville och arbetsledaren utgick från att trivseln i teamet var viktigt.
Men vad gör man om stämningen är låg i bygglaget? Om det är en trist jargong och arbetskamraterna inte hjälper varandra? Följ Simon Wests tips för att få mer arbetsglädje på jobbet.

1) Lär känna varann. Humor på jobbet är kanske det starkaste bindemedlet mellan människor. Forskningen visar att arbetsglädjen ökar markant när vi är sociala med varann under arbetets gång. Därför: lär känna varann och gör saker utanför jobbet, grilla, gå på fotboll, spela bowling. Då blir det också en trevlig jargong på jobbet.

 2) Hjälp varann. Stärk kittet i arbetslaget genom att hjälpa varann, dels inom laget men även i relation till andra yrkesgrupper. De som tänker på nästa led, på rörisen och elektrikern, får glada miner tillbaka och det blir en trevlig stämning på hela arbetsplatsen när alla är hjälpsamma.

3) Ge varandra uppskattning. Om du tycker att en kollega gjort ett bra jobb: säg det! Alla behöver känna uppskattning. Men någon måste börja. Det känns kanske ovant, men det är rätt skönt att jobba på en arbetsplats där folk är generösa med beröm. Hela laget får en känsla av att ”vi är bäst!”

 4) Jobba på ackord. Att jobba mot ett gemensamt och tydligt mål i ett lag där alla bidrar med sin kompetens ger arbetsglädje, visar forskningen. Alla arbetsuppgifter är viktiga i ett ackordslag när slutmålet ska nås. Dessutom syns det på lönen om samarbetet funkar. Men stämningen förstörs om ackordet leder till ohälsosam stress och personer som inte är så snabba nedvärderas av de övriga.

 5) Lika lön för lika jobb. Byggbranschen med lika lön till alla i arbetslaget är viktig att värna om. Arbetsglädjen ökar generellt när alla tjänar lika mycket. Forskning visar att den så kallade relativa lönen är viktig för psyket. Får en del arbetstagare mindre betalt än övriga, tär detta på psyket och saboterar arbetsglädjen.

 6) Ta vara på friheten. De arbetslag som får förtroendet att lägga upp jobbet som de vill, känner större arbetsglädje. De bygglag som får full frihet att använda sin kompetens för att lösa arbetsuppgifterna triggar igång större arbetsglädje än de detaljstyrda.

7) Byt arbetsuppgifter. Att få lära sig nytt ger arbetsglädje. Nya utmaningar ger energi, visar forskningen. Byt arbetsmoment med varann inom samma yrkeskategori. De flesta byggjobbare lär sig fort och får en extra kick av att skifta arbetsuppgifter. Även om produktiviteten går ner lite i början, blir alla gladare på sikt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så kan du boosta arbetsglädjen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig