info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så försöker de ID06-fuska: "Använder tippex"

Allt fler skaffar de nya, säkrare ID06-korten. Systemet har redan stoppat ett stort antal bedrägeriförsök.

"Jag vet inte om vi hittar alla, men vi hittar falska dokument hela tiden", säger Thor Jonsson på ID06. Foto: ID06/Mostphotos

Från och med den 22 januari är det bara de nya ID06-korten som gäller för dem som ska ta sig innanför grindarna på svenska byggen. Runt 70 procent av de svenska företagen har redan bytt till den nya standarden, medan de utländska inte ens tagit sig över 10 procent.

De nya korten är svårare att hacka och man måste identifiera sig med pass, bank-id eller nationellt id inom Europa för att få ut dem. Byggföretagen kreditgranskas också innan de får beställa kort.

Läs också ID06 om nätverket: ”LVF Bygg finns på bevakningslistan”

När byggnadsarbetarna begär ut sina kort finns speciella företag som scannar deras pass eller id-kort på flera platser runt om i Europa.

– På passcanningsställena börjar man med att titta på dokumentet och individen. Nästa steg är att köra dokumentet i en scanner, säger Thor Jonsson, verksamhetsområdeschef på ID06.

Hur försöker man fuska?

– Ibland handlar det om enkelt fusk, som att man använder tippex. De dokumenten blir aldrig scannade, eftersom det är helt meningslöst.

Thor Jonsson berättar att många har försökt skaffa ID06 med hjälp av falska nationella id-kort från europeiska länder.

Läs också Kamp mot klockan för nya ID06-kort – byggen kan stanna

– Då blir det stopp i maskinen eftersom vi hittar de falska dokumenten, säger han.

I en sådan situation frågar operatören om det finns annan dokumentation, eftersom dokumenten inte behöver vara falska utan även kan vara skadade.

– Vid ett antal tillfällen har personerna då plockat upp ett pass från ett helt annat land utanför Europa – och blivit tredjelandsmedborgare helt plötsligt. Då är de väldigt kvicka på att springa därifrån, säger Thor Jonsson.

Hur många är det som försöker fuska?

– Jag vet inte om vi hittar alla, men vi hittar falska dokument hela tiden. Det finns extremt mycket oäkta handlingar i omlopp. Lite chockad är jag nog.

Läs också Peab pressar på för nya ID06-kort: ”UE måste byta”

Hur känns det när systemet nu säger stopp till falska papper?

– Det känns riktigt bra. Vi får koll på vilka individer som kommer hit och vilket land de kommer ifrån. Många tredjelandsmedborgare har tidigare bytt identitet till något europeiskt land. Sedan har de kommit in i Sverige som européer. Det kan de inte göra längre.

Thor Jonsson har stora förhoppningar på det nya systemet, som har många fördelar jämfört med det gamla. Bland annat kommer man att kunna kontrollera id för alla världens länder, granska arbetsintyg och begränsa kortets livslängd till den tid arbetaren har rätt att jobba i landet. Men trots fördelarna är Thord Jonsson medveten om att hans organisation kommer att få mycket att göra när systemet väl börjar användas i skarpt läge.

– Det är den 22 januari som arbetet börjar. Det är då vi kan börja med kontrollerna, skruva på det och göra det bättre, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så försöker de ID06-fuska: "Använder tippex"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig