info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så fixar du busenkla tidrapporten

Ett gäng golvläggare i västra Sverige har börjat fylla i ackordstimmarna på datorn. På sikt är tanken att det hela ska skötas via en app i mobilen.

Ronny Nilsson är golvläggare på Sandå Golv och en av dem som varit med och utvecklat den nya Excelfilen. Han slåss för att fler ska börja arbeta på ackord.
– Det är ett huvudsyfte med detta. Göra det intressantare och enklare att föra tid. Det gäller inte minst de unga på bygget. De står ju ändå och fipplar med mobilen hela tiden.
Orsaken till att han vill få fler att jobba på ackord är att han ser att det finns goda möjligheter att tjäna mer.


Ronny Nilsson Foto: Privat

Hur påverkar det här lönen?
– De som går över till ackord kan utan tvekan höja lönen med 30 kronor i timmen.
Själv brukar Ronny Nilsson skriva in timmarna för var dag i sin lilla anteckningsbok och en gång i veckan föra över dem till Excelfilen i datorn.
– Alla gör som de själva vill. Jag sitter en stund en kväll i veckan. Men det går ju att göra det var dag på jobbet. Det handlar om fem minuter.
När Ronny Nilsson varit ute på arbetsplatser och demonstrerat hur det fungerar med att fylla i tidlistan på datorn har han ibland träffat på en del negativa röster om ackordet. Att kroppen blir utsliten, att det är stressigt och att jobben blir halvdant utförda.
– Jag brukar fråga hur de känner när de går på tidlön och då svarar de att de är nöjda med tempot och hur kroppen mår. Sedan ber jag dem mata in deras egna verkliga siffror från deras egna tidlönejobb i datorn och ofta visar det att de hade tjänat bättre om de valt ackord.

Så här funkar det – steg för steg

1. Excelfil på dator
I stället för att fylla i tiden på ett papper görs det på en Excelfil i datorn. Filen ser i princip ut som de tidlistor som golvläggarna använder när de för hand fyller i antalet timmar för de olika arbetsmomenten. Du behöver inte ens kunna räkna ut antal kvadratmeter – det räcker med längd och bredd. Resten fixar datorn.
2. Följ din lön live
Programmet räknar ut nivån på förtjänsten direkt. Fyller du i efter en arbetsdag så kan du alltså se hur du ligger till rent lönemässigt på projektet. Om det är läge att öka eller ej.
3. Färre lappar
I dag skriver många golvläggare tiden i en anteckningsbok under arbetsdagen. Sedan för de över timmarna till tidlappen. Eftersom det kan bli både 30 och 40 olika jobb på en månad så blir det många olika lappar att hålla koll på.
4. Vinner tid
När tiden ska brytas och filen är ifylld är det bara att mejla in den till facket. Dagen efter kommer räkningen tillbaka via mejl. Samtidigt får arbetsgivaren en kopia. Du slipper posta underlaget till facket eller ta dig till ett av Byggnads kontor för att lämna över det personligen.
5. Långa och korta jobb
Det spelar ingen roll om du går lång tid på ett större projekt eller hoppar omkring på flera jobb i veckan. De som arbetar inom service och är klara med ett jobb på en förmiddag kan fylla i timmarna direkt i Excelfilen och sedan skicka in den på stört till facket.
6. En app i framtiden
Förhoppningen är att det ska komma en app till mobilerna där det går att fylla i tiden. Då blir det ännu enklare. Det behövs ingen dator, kanske inte ens någon anteckningsbok utan det blir möjligt att fyllai tiden direkt på arbetsplatsen.

För att få totalkoll på din lön – gå med i ”Din lön på bygget”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så fixar du busenkla tidrapporten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig