Så får du ut din strejkersättning
Strejkersättningen som betalas ut av Byggnads betraktas på samma sätt som sparpengar insatt på en bank. Det är skattade pengar som medlemmar en gång satt in för framtida behov. Därför är strejkersättning skattefri att ta ut.
Den som är uttagen i strejk ska få ett konfliktkort av sin avdelning där han eller hon fyller i alla strejkdagar. Varje konfliktkort räcker i två veckor och ska, när det är fullt, lämnas in till avdelningen.
Byggnads har som mål att få in pengarna på de strejkandes konto cirka en vecka efter att konfliktkorten lämnats in. Det betyder att om strejken bryter ut den 18 april och varar till den 28, så bör de strejkande ha sina pengar någon gång kring den sjunde, åttonde maj.
– Strejken, om den bryter ut, kommer lite olyckligt i slutet av månaden när många har utgifter. Men det här är högsta prioritet och vi har förberett med Swedbank för att klara utbetalningarna, säger Kurt Kraenzmer, ordförande i Byggnads konfliktgrupp.
För enskilda medlemmar som ändå hamnar i ekonomiska trångmål bör det gå att hitta speciallösningar, anser Kurt Kraenzmer:
– Ett samtal till avdelningen bör räcka. Då får avdelningarna betala ut ersättning till den som behöver och sedan begära pengar av oss på förbundet, säger Kurt Kraenzmer.
En intressant detalj är att lärlingar faktiskt kan tjäna en slant på strejken. En lärling som tjänar runt 100 kronor i timmen höjer sin lön med drygt 150 kronor per dag jämfört med lön efter skatt.