info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så byggs kändisarnas panikrum – "Kevlarrör effektivt"

Ett utrymme dit du kan fly om du angrips av inbrottstjuvar eller kidnappare. Vi har snackat med företaget som bygger säkra rum i bostäder.

Säkra rum. "Det gäller att vinna tid" säger Jens Petersen som jobbar med så kallade panic rooms. Foto: Privat

I Skavlan berättade nyligen Isabella Lövengrip (”Blondinbella”) om sitt panic room och hur hon faktiskt har tvingats att använda det. Men vem är det som bygger de säkra rummen åt kändisarna och de rika personerna?

Vi tog kontakt med Jens Petersen på Torterolo & Re säkerhetsdörrar som planerar uppdragen tillsammans med ett säkerhetsföretag.

– Det här är ingen raketforskning, i princip vem som helst som är händig och vet vilka material som skall användas, kan bygga ett panic room. Det är som vilket byggprojekt som helst, oftast inget avancerat, säger Jens Petersen.

Det som bland annat är säkerhetsföretagets uppgift är att föreslå och planera vilket typ av skydd en kund behöver. För att veta det görs det en hotbildsanalys på kunden. Öppna källor gås igenom liksom stängda så som Darknet. Utifrån det bestäms vilka produkter och material som ska användas och hur rummet skall byggas.

Sedan inleds arbetet. Dörrar med säkerhetsklass 4 och uppåt används, väggar stärks upp och fönster görs svårforcerade.

Byggnationen anpassas utifrån objekten. Är det en villa måste man ofta börja med att göra ett omfattande skalskydd, det ska vara svårt eller obekvämt att överhuvudtaget ta sig in på tomten.

När man väl satt sig i säkerhet i sitt panic room kan man ha rökgeneratorer som på några sekunder fyller resten av huset eller lägenheten med rök som gör det svårt för angriparen att orientera sig i bostaden. Röken är helt ofarlig men effektiv som brottsbarriär.

– Det gäller att vinna tid. 2–3 minuter är mycket i sammanhanget när man skall flytta familjen till en trygg plats i hemmet och därför är tidig uppmärksamhet något man eftersträvar.

Målet är att försvåra och fördröja i upp till 30 minuter om hemmet ligger i en tätort, så att polis eller väktare hinner fram.

– Idag finns det väldigt starka och hållbara elverktyg för vem som helst att köpa; borrmaskiner och klingor som gör det relativt enkelt att ta sig igenom hårda väggar. Material som kevlarväv är effektivt mot angrepp av elverktyg och därför är det något som rekommenderas att bygga in i väggar.

Är det däremot en sekelskifteslägenhet på Östermalm råder andra förutsättningar med tanke på att väggarna ofta är tjocka tegel- eller betongväggar och svåra att ta sig förbi redan som de är. I de fallen kan det räcka med att sätta in en kraftig entrédörr till lägenheten.

Att bestämma var i bostaden rummet ska placeras är också en viktig del:

– Barn som skräms flyr instinktivt till sina föräldrar. Sker ett inbrottsförsök nattetid så kommer barnen fly till föräldrarnas sovrum så då är det bäst att placera det där.

I rummet ska det finnas vatten, förband och något så simpelt som leksaker för barnen, för att hålla fokus borta från det som pågår.

Mycket sällsynta beställningar är skottsäkra väggar och fönster. Det finns exempelvis försök med speciellt framtagna och motståndskraftiga lecakulor som man kan ha i vanliga gipsväggar.

Andra tillval men som inte Jens arbetat med kan vara gaslarm eller specifika ventilationssystem i rummen.

Företagets kunder återfinns allt som oftast i välbärgade kommuner som Ekerö och Lidingö samt Stockholms innerstad.

På frågan om vi kan följa med på en installation blir det stopp. Här råder total sekretess med tanke på kunders utsatthet. Men också de hantverkare som jobbar med rummen förblir anonyma. Personkontroller görs och sekretessavtal skrivs på.

– Jag blir själv kollad någon gång per år, och det tycker jag är bra, säger Jens Petersen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så byggs kändisarnas panikrum – "Kevlarrör effektivt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig