info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så bygger du bästa bastun – 7 saker att tänka på

Vill du värma upp dig inför doppet i sjön vid sommarstugan? Eller drömmer du om heta kvällar med grannarna därhemma? Oavsett var du tänkt slå upp bastun har vi tipsen för dig som vill bygga din egen sauna.

Störst är inte alltid bäst. Att tänka igenom placeringen av bastun är viktigt. Foto: Bastuspecialisten

1. Storleken räknas

Utrymmet styr vad det blir för format på bastun, så få koll på det först. Bra mått för en elektriskt uppvärmd familjebastu är 3–4 kvadratmeter och med vedeldning 5–6 kvadratmeter. Men störst är inte alltid bäst – placeringen kan vara viktigare. ”Trenden är att bastun byggs i anslutning till badrum”, säger Nils-Olof Westberg, vd för Bastuspecialisten.

2. Du behöver isolera

En familjebastu som byggs inne i ett hus ska isoleras i väggar och tak med minst 45 millimeter mineralull. Oisolerade stenytor orsakar längre uppvärmningstid och större energikostnad när
bastun är eluppvärmd.

3. Den viktiga insidan

För en familjebastu i bostaden rekommenderas asp eller al i kvistren kvalitet. Välj gärna en panel med en tjocklek på 12–15 mm så att panelen kan spikas dolt i sponten. För en fristående bastu på sjökanten är gran ofta ett uppskattat val.

4. Tänk på bänken

Bänkarna kallas i bastusammanhang för lavar och vanligast med en takhöjd på upp till 220 cm är två nivåer, 45 cm respektive 90 cm från golv. Lavarna gör man gärna vägghängda så att golvytan städas enkelt. Bra material är asp och al och en uppskattad dimension är 28 x 90 mm. Lavarna skruvas från undersidan med rostfri skruv.

5. Så luftar du bastun

Huvudregeln är en tilluft vid golv, under eller på sidan av bastuaggregatet, och frånluft diagonalt vid tak. Vid elektriska bastuaggregat är det bäst om luften tas från och evakueras till samma rum. Vedeldade bastu-ugnar kan ha en frånluft ut i det fria.

6. Behöver jag avlopp?

Betrakta bastun som ett våtrum och välj golvmaterial därefter. Golvbrunn är inget krav men en tillgång. Brunn utan vattenlås kallas ofta för bastuspygatt och har fördelen att den inte torkar ut om den är ansluten till en mer frekvent använd brunn.

7. Belysningsmöjligheter

Ljuspunkter i tak, bakom ryggstöd, eller under lavarna? Ledlister, fiber eller traditionell belysningsarmatur med skärmar är några av alla varianter som finns. ”Välj belysning med omsorg så att bastun blir både stämningsfull och praktisk”, säger Nils-Olof Westberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så bygger du bästa bastun – 7 saker att tänka på

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig